Brod spasa, a kapetani sigurni i hrabri

Drugi dan trodnevnice

Sveto Misno slavlje 27. lipnja 2018., 'drugog dana trodnevnice', predvodio je vlč. Marko Hrskanović, župnik u Gradačcu.
U uvodnom dijelu svoje propovijedi, propovjednik postavlja pitanje: „Tko je najveći ili najbolji učitelj?“ Evo dogovora: To je svakako na prvom mjestu Isus, a onda Isusovi učenici i sveci koji su životom potvrdili ono što su govorili.
Ova Župa ima privilegij, istaknuo je Propovjednik, imati za zaštitnike sv.Petra i sv. Pavla. Oni su stup nade, vjere i ljubavi.
Evo, i što je Isus pitao svoje učenike: „Što kaže svijet, tko sam ja? A što ti Petre kažeš tko sam ja?“ Petar jasnim ukazom izjavljuje: „Ti si Krist pomazanik, sin Boga živoga. Ti si Bog!“ Tada je Isus rekao Petru: „Petre, ti si stijena!“
Dobro, Isusu je stalo da njegovi učenici upoznaju Istinu, ali što će s Petrom? Petru je ime Šimun, a sada ga zove Petrom-stijenom, očito Isus kani nešto graditi. To potvrđuju i riječi: Na toj stijeni želi sagraditi Crkvu. Kakvu Crkvu kada nije za života sagradio niti jednu crkvu?
Kakvu Crkvu onda Isus želi graditi?

Očito je Isus poznavao čvrstinu Petra, dog ga zove Stijenom-Petrom. Ali ta čvrstina dolazi od Božje milosti koja će činiti Petra čvrstim.
Ali zašto treba Crkva? Može se vjerovati , moliti i bez Crkve. Zbog Crkve se neki iskuljučuju i čovjek se pita kakva je to vjera?
Najbolje će to pokazati primjer praoca Noe, koji povjerova Bogu i sagradi veliki brod-lađu. Svi su govorili da je Noa lud, dok na kopnu gradi brod veličine manjeg nogometnog igarališta. Ali Duh Božji vodio jeNou pravim putem. I došla je katastrofa. Podaviše se ljudi u 'Općem potopu', kojeg Bog pripušta, jer se narod već potopio u mnoštvu grijeha. Namnožio se silan grijeh. I sada se spašavaju oni koji je su u Noinom brodu.
Grijeh je uzrok svakog zla, nastavlja Propovjednik, pa tako i mnogih zala našeg vremena. Kakav brod treba napraviti da se svijet danas spasi? Kako se spasiti od popave grijeha? Valja se ukrcati na brod. Ali gdje je brod?
Eee.., opet je Bog na sceni. Odlučio je napraviti velik BROD-CRKVU. Mi se po krštenju ukrcavamo na taj Božji brod. To je zamisao Božja. Kako sam Isus potvrdi: Taj 'Brod' neće moći uništi sva sila Zloga.
Zato Isus govori Petru: Ti si Petre kapetan Broda i vozi ga sigurno u Luku Božju. Imaš moju MILOST koja ti daje snagu. I tako se Crkva Božjim Duhom i milošću neprestano obnavlja.
A bez Crkve nema spasenja.
U sljedećim riječima, Propovjednik je iznenadio slušatelje novim događajem. Samo što je Isus ustanovio Crkvu, javili su se oni koji hoće srušiti Crkvu. Među njima osobito je prednjačio Savao. Mlad, sposoban, poučen Pismima, opskrbljen svim mogućim dozvolama, progoni Isusove sljedbenike. Kad je dočuo da u Siriji, osobito gradu Damasku, ima veliki broj Isusovih i Petrovih sljedbenika, osposobi 200 konjanika i drugih pješačkih štitonoša sa svom ratnom spremom i krenu u vojnu, misleći da radi za vjeru i Boga pravu stvar. Ali pred vratima Damaska, kao grom iz vedra neba, Savla udari veliko svjetlo, od kojega odmah oslijepio. A neka čudna snaga baci ga s konja na zemlju. U isto vrijeme čuje glas: “Savle, Savle zašto me progoniš?“ „Tko si ti?“ „Ja sam onaj kojega ti progoniš“.
Nakon što je Bog svoju Objavu stavio u njega, Savao doživljava obraćenje, pa kao i Petar ima drugo ime Pavao.
Pavao je postao izabrana posuda u koju Bog stavlja nešto svoje.
A što je posuda?
Propovjednik i odgovara: Isto što i Crkva- Brod. Bog želi iz te posude hraniti ljude. Znamo, Pavao je zaista divna Božja posuda, jer kad je saznao da je Krist za njega raspet, on je prepuna posuda Božje milosti.
I na kraju, Propovjednik će završiti opet s pitanjima:
A kakvi smo mi? Jesmo li dobra posuda koju Bog puni milostima, a mi praznimo? Punimo li i mi svoju posudu- svoju dušu, svoj život - dobrim djelima, dobrim i valjanim kršćanskim životom.
Zapamtimo, kaže Propovjednik:“ Vjera bez djela je prazna zdjela.“
Sveto Misno slavlje završili smo obnovnom naše vjere i molitvom sv. Tome Akvinskog.