Krizma u našoj Župi - 2018.


U subotu 14. travnja 2018. u našoj Župi biskup dr. Tomo Vukšić, vojni ordinariji podijelio je sakrament Potvrde našim Krizmanicima: Moniki Udovičić, Mateji Protrkić, Klari Pušeljić, Kristini Iličević, Antoneli Aničić, Marini Agatić, Mateji Martinović, Dragani Martinović, Magdaleni Šiljić, Danijelu Šimiću, Gabrijelu Iličeviću, Marku Protrkiću, Ivi Lukaču, Ivanu Šiljiću, Kristijanu Agatiću, Mateu Udovičiću i Juri Jurkiću.

Nakon uobičajenog dočeka Biskupa, uslijedio je susret Biskupa s Krizmanicima, koji je protekao u srdačnom pastirskom duhu. Nakon susreta, svečano sveto Misno slavlje započinje procesijom u kojoj sudjeluju: uz Biskupa, svećenici na čelu s Dekanom, ministranti i Krizmanici.

Na samom početku Biskupa, svećenike, krizmanike i sav Božji puk pozdravio je Župnik sljedećim riječima:

Pozdrav Župnika na krizmi 2018.

Preuzvišeni Biskupe Tomo, svaka župna zajednica pa tako i naša ima neke posebne dane u kojima je radost i bogatstvo kršćanskog života na djelu. Danas su u našoj Župi Duhovi, veliki dan za cijelu Crkvu, raduje me, pozdraviti Vas, u ovoj Župnoj zajednici zajedno s okupljenim svećenicima krizmanicima i narodom Božjim. Dobro nam došli.

Dragi Krizmanici vama, vašim kumovima i roditeljima kao župnik upućujem riječ.

  • Vazmeno vrijeme od Uskrsa do Duhova prosipa Božanske darove.
  • S njima naš je život neizmjerno postao bogat.
  • U njima susrećemo našega Gospodina.
  • Tu on nad nama širi svoje ruke.
  • Tu postajemo sigurni da na svom putu nismo sami.

Krist u tom vremenu ostavlja „Petrovu lađu za nova Božja stvorenja među kojima ste i vi“ .
On ostavlja Crkvi Sakramente kao Božja sveta otajstva spasenja
, zato smo danas tu. Po njima, kao u lađi kršćanin se vozi do cilja, a cilj mu je sam Stvoritelj. Evo puta kako se postaje Božji prijatelj, kako se postaje Božje dijete, kako se postaje novo stvorenje, kako se postaje svet i ostaje u posvetnoj milosti?
Ovi sakramentalni, božanski i otajstveni izvori struje u naš život.
Kristova muka, smrt i uskrsnuće su vidljiva snaga koja je prešla u SVETA OTAJSTVA a to su sakramenti. .

Zar to nije lijepo istaknuo Psalmista u Pslamu 34 : „Kušajte i vidite kako je dobar Gospodin, blago čovjeku koji se njemu utječe.“
Još jednom dragi Biskupe Tomo, dragi svećenici, dragi Krizmanici, dragi roditelji krizmanika, dragi kumovi krsni i krizmeni i dragi Božji narode dobro nam došli. 

***************

Nakon pozdrava Župnika, Biskupa je pozdravila predstavnica Krizmanika Klara Pušeljić u pratnji Mateje Protrkić koja je predala biskupu cvijeće.

Preuzvišeni Oče biskupe!

Radosna srca pozdravljam Vas u ime 18 krizmanika župe Novo Selo-Balegovac koji stoje ovdje pred Vama i mole da ih blagoslovite i opečatite Duhom Svetim.Pozdravljam Vas i u ime cijele župne zajednice svetoga Petra i Pavla koja nas je odgajala, pratila, i s kojom smo se pripravljali za sakramente kršćanske inicijacije.
Kako ćemo u sakramentu potvrde biti pomazani Duhom Svetim, tako smo htjeli da i priprava za ovaj divni sakrament bude vođena Duhom Svetim. Trajala je pune tri godine.
U ozračju duha i ljubavi pokušali smo se pripremiti kroz svoj župski vjeronauk za ovaj sakrament.
Danas s Vama želimo moliti za darove Duha Svetoga koji su nam potrebni da istrajemo u postojanosti ljubavi, radosti, mira, strpljivosti, velikodušnosti, uslužnosti, dobroti, vjernosti, blagosti i uzdržljivosti.
Plodovi Duha Svetoga neka se izliju nad nama i neka nas prate na našem životnom putu odrastanja.

Zdrava uzdržljivost nas vodi u slobodu duha i oslobađa od robovanja grijehu. U slobodi duha, molimo Vas da nam udijelite pečat Duha Svetoga i uvedete nas u puno zajedništvo Crkve.
Neka nas Duh Sveti uvede u novi zanos vjere i služenja zajednici, kao onda kad su učenici Kristovi doživjeli snagu Duha kad se protreslo i mjesto na kojem su bili (Dj 4, 31). Za taj dar molite s nama, a isti Duh neka i Vas prati u snazi duha i tjelesnom zdravlju.
Živjeli i dobro nam došli!

 

************

Sažetak Biskupove homilije
Obraćajući se narodu, a osobito Krizmanicima, Preuzvišeni biskup Tomo, u svojoj nadahnutoj homiliji približio je Isusa Krista i njegov život koji je vezan uz grad Nazaret. I kad jednom zgodom Isus dođe Isus, kao i drugi vjerni Židovi subotom u sinagogu, pružiše mu knjigu proroka Izaije. On razvije knjigu i nađe mjesto gdje stoji napisano: „Duh Gospodnji na meni jer me pomaza! On me posla blagovijesnikom biti siromasima; proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima; na slobodu pustiti potlačene, proglasiti godinu milosti Gospodnje.... Danas ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima.“(Lk 4, 16-22).
Povezujući proroka Izaiju s Isusom koji čita riječi Proroka, Biskup, je istaknuo kako je Isus tada održao svoju prvu propovijed, u kojoj nagovješćuje ispunjenje Pisma od proroka Izaije, koje je pisano još davno prije skoro 700 godina. Ali, danas se ispunilo to vrijeme... danas je ispunjenje nade u kojoj Krist objavljuje svoje Božanstvo govoreći: ja sam Sluga Božji, ja sam Spasitelj svijeta.
Iako su se divili milini Isusovih riječi, za njih je to bio veliki šok.
Biskup je istaknuo, kako je u prigodnom čitanju oslikano Kristovo Božanstvo, kao i to, da je on Pomazanik Božji.
Na kraju se Biskup obratio porukama:
Kako danas biti blagovijesnikom?
Kako danas puštati potlačene, i kako danas navijestiti Božje milosrđe?
Kako biti vijesnik spasenja?

Biskup, je u svojoj završnoj riječi rekao: to možemo samo ako razumijemo da je vjera prelijepi dar koji se dijeli. Osnovno je kršćansko poslanje dijeliti božanske darove i svjedočiti Isusove riječi.
*************
Nakon krizmaničke ispovijesti vjere i biskupova zaziva Duha Svetoga, uslijedila je Krizma.

Na završetku sv. Mise u ime roditelja naših Krizmanika, riječ zahvale uputila je g. Janja Iličević

Preuzvišeni Biskupe Tomo!

Okupljeni na Euharistijskom slavlju, zajedno s Vama,  u prigodi podjele sakramenta Potvrde, u ime naše Župne zajednice želimo zahvaliti  Bogu na tom Božanskom daru. Želimo zahvaliti Duhu Svetomu koji preko Vas krizmanicima dijeli svoje darove.
U ovoj prigodi u ime svih vjernika župe Novo Selo – Balegovac i roditelja naših krizmanika iskreno Vas pozdravljamo i želimo Vam izraziti našu zahvalnost.
Naši krizmanici imaju posebnu milost primiti Sakrament potvrde, čiji je milosni život otpočeo primanjem sakramenta krštenja. Danas su pred Vama svjedočili svoju vjersku zrelost i spremnost svjedočenja i življenja svoje kršćanske vjere. Potvrđuju i svoju vjernost Svetoj rimokatoličkoj crkvi.
Krizmanici, primajući darove Duha Svetoga, osnaženi su dati Istinu o Božanskoj Objavi po Isusu Kristu i njegovoj Crkvi, šireći kulturu Života na Putu osobnog spasenja. Krštenjem su nam svima otvorena vrata toga Puta.
Sakramentom potvrde naši krizmanici su uvedeni u zajednicu onih koji i drugima mogu pomoći ostati na Putu prema vječnome životu. Snalaziti se na zamršenim životnim raskrižjima nije lako. Potrebna je stalna sakramentalna okrjepa i učenje o vjeri i u vjeri.
Mi roditelji, uviđamo Vašu brigu za mjesnu Crkvu. Molimo Boga neka Vam podari snage i zdravlja kako bi se Vaše djelo učvrstilo na čvrstim temeljima koji su  postavljeni.
Molimo i Vaš blagoslov za naše mlade i našu Župnu zajednicu. 
Danas se rado spominjemo Vaših ustrajnih poticaja koje upućujete diljem naših bosankso-hercegovačkih biskupija. S' ljubavlju se preporučujemo Vašim molitvama.
Posebno Vašim molitvama preporučujemo naše trudnice, majke, mlade obitelji i djecu. I mi ćemo moliti Boga, neka i Vas čuva i prati na Vašem pastirskom i domoljubnom putu.
Hvala Vam i živjeli.

*****************
Po završetku Euharistijskog slavlja, Biskup je podijelio uspomene na primanje sv. Potvrde.

Hvala Bogu Ocu i Sunu i Duhu Svetom, hvala biskupu Tomi, hvala svećenicima, roditeljima naših krizmanika, kumovima, pjevačima, ministrantima i svemu Božjem puku koji je uzveličao ovo sveto slavlje sakramenta Potvrde.
Hvala g. Pavici Slišković za lijepi ručak, te  g. Spomenki Ivanković i  g.Kristini Agatić, koje su poslužile ručak našim gostima.

Uz čestitke i zahvale neka bude sve na slavu Božju.