TKO JE POSLAO HRVATSKU MLADOST U BIJELI SVIJET A PROSTOR PREPUSTIO DRUGOM?

Domicilno stanovništvo 20. listopada 2013. našlo se na okupu u župnoj dvorani s predstavnicima građanske vlasti iz svoga mjesta i Župnika i raspravljalo o ODRŽIVOM ŽIVOTU U BALEGOVCU. Uvodni pozdrav i ukazivanje na demografsku sliku kao posljedicu ne održivog ekonomskog stanja, održao je Župnik, sljedećim prikazom.
Prvi signal koji me potaknuo na skeniranje našega prostora je: Nema prvog razreda u Balegovcu.
To je bilo dovoljno da pogledam što je s demografskom slikom kod domicilnog stanovništva.

Rezultati su zapanjući.

Službene statiske za našu školu uradila je Marica Jelušić.

One su ovakve: 2007/8 u školi je bilo 70. djece
                             2013/14 u školi je 38. djece

U pet godina broj djece se prepolovio.
Prema matičnim podacima krštenih u sljedećim godištima ima djece, pod uvjetom da nitko ne odseli: 2008- 5; 2009-7; 2010-6; 2011-3; 2012-7; 2013-1.

Znači da će 2017. a to je za četiri godine u našoj školi biti 21. đak što će dovesti u pitanje održivost škole, jer je u pet odjeljenja samo po četiri đaka.

Već sam ranije iznio stanje prvačića u odžačkoj glavnoj školi: U njoj je pet odjeljenja po dvadeset i više đaka, a samo je 12 đaka prvačića Hrvata.

Na tmelju ovih pokazatelja došao sam do Matice vjenčanih i konstatirao da je ustvari zadnjih 7. godina došlo do masovnog odliva mladosti s prostora, jer tržišta rada gotovo i nema.

 

 

Kad smo kod tržišta rada, u nekim hrvatskim uslužnim većim firmama u Odžaku rade oko 50% Muslimani. A kada se nekoga pita zašto je to tako, onda se daje odgovor: Hrvatska radna snaga je preskupa.

Muslimani imaju dosta zatvoreno međusobno tržište rada i kapitala koje je puno jeftinije, pogotovo u prehrani i uslugama. Zato mogu i jeftinije raditi. To svaki Hrvat poslodavac mora uvažiti, ako želi mijenjati demografsko stanje.

Srpsko tržište kapitala je po standardu jeftinije do 10%. To se svjesno drži radi konkurencija prema drugom i trećem.

Ako ćemo u gradu Odžaku gledati odnos ekonomski snaga u proizvodnji onda smo tu loše stali i kod privatizacije i kod otvaranja novih proizvodnih firmi. Od dvadeset pet proizvodnih firmi, samo su tri firme hrvatske.
Što se dogodilo s kapitalom iz uslužnih djelatnosti kojega većim dijelom drže Hrvati još od povratka?
Na ovo pitanje netko drugi treba dati odgovor. Jer kapital se nije oplodio nego se godinama isisava iz prostora.
Ako k tome dodamo da smo u prošlim izborima u ovoj hrvatskoj Općini prošli tako, kako smo prošli, onda smo gubitnici na tri kolosijeka.
Ekonomskom, političkom i demografskom.

Ekonomski faktor trebao bi diktirati politiku u kapitalističkom uređenju što ovdje nije slučaj-nego je obrnuto, politika diktira ekonomiju, što je naslijeđeno iz socijalističkog sustava.

I što se moglo učniniti, nije učinjeno, jer je politika po nekim svojim kriterijma gušila slobodu tržišta i odvela svojom krivnjom vodu na tuđi mlin, a domaću mladost poslala u bijeli svijet.

Ekonomska razbijenost kapitala urodila je razjedinjenost na političkoj sceni hrvatskog bloka u općini Odžak.

Na toj razjedinjenost, profitirali su Županija i muslimanski blok.

I jedno i drugo dovelo je do demografskog zatiranja života u prostoru.

Što učiniti?
Od kritike koristi nemamo, ona će nas još više razjediniti, nego okupiti i zbijati sve snage na svim područjima: prvenstveno na ekonomskom, a ekonomija će pomoći politici da se prepozna Peta kolona u hrvatskom bloku i zbiju svi redovi na duhovnom i građanskom području kako bi se okupili pravi Momci za bitku opstanaka Života na ovome prostoru, još konkretnije u Vašem Novom Selu.

Osobno sam zagovornik jednog inicijalnog obrtničkog fonda kojega bi podržali oni koji su u poziciji pomoći iz Hrvatske i ostalih europskih zemalja a porijeklom su iz vašega sela. To bi u vrlo kratkom roku poguralo Mali obiteljski obrt kako financijski, tako i pravno administrativno da se razbije birokratska oligarhija.
Imate sve predispozicije: rijeku koja je neophodna za bilo kakav razvoj i cestu prema velikoj grupaciji hrvatske populacije jer ste vrata prema hrvatskim naseljima.
Ono što je neophodno, a možemo i trebamo svi to činiti, je: neprestano podizati svijest da se svuda u svijetu samo od rada može živjeti, ako moram biti radnik u Zurihu ili Ticcinu, zašto ne mogu biti svoj gospodar na svom ognjištu.

Neprestano dizati svijest odgovornosti za tržište, pod devizom: KUPUJ SVOJE I KOD SVOGA.
Neophodno je razmijeniti na sve strane informacije: koja je ponuda i potražnja robe u svome mjestu i kod svoga.

Izradio sam listu manjih i većih obrta što bi sve moglo zaživjeti u vašem prostoru i to ste dobili u pisanom obliku.
Po mojoj procjeni: Domicilno stanovništvo u Novom Selu mjesečno troši oko 20.000 KM samo za cigarete. Godišnje popušite jednu industrijsku halu. A time pomažete najviše birokraciju koja vas guši.  

Poznato Vam je što ja konkretno činim na svim tim područjima i o tome sada ne želim govoriti.
Ako Novo Selo-Balegovac prema ovome popisu pučanstva ima preko 2.300 stanovnika i 820 domaćinstava, i daleko je najveće hrvatsko naselje u općini Odžak, onda sadašnje postojeće stanje još teže opterećuje Hrvatski blok plolitičara koji su svoju mladost poslali u bijeli svijet, a prostor prepustili, nekom drugom.
Da bi i drugi uzeli riječ, ja sam ovo skratio na najmanju moguću mjeru, a sada dajem riječ predsjedniku općinskog vijeća gosp. Peri Radiću, dipl. prvniku.

Uslijedio je pozdravni govor predsjednika općinskog vijeća gosp. Pere Radića.
U svom statističkom prikazu otvaranja novih obrtnih firmi izatvaranje istih na prostoru općine Odžak, slika je više neko crno bijela. Očito su tu mora praviti pomak te i sam ću ovdje dati svoj doprinos i učiniti sve da zaživi ovaj OBRTNIČKI FOND za pokretanje inicijative malog obiteljskog obrta.

Riječ su uzeli i neki drugi općinski vijećnici i obrtnici iz mjesta, podržavajući ovu inicijativu.
U završnici rasprave došlo je do formiranja Inicijativnog tijela za pravnu i ekonomsku realizaciju FONDACIJE ZA MALI OBITELJSKI OBRT.

OBRTNIČKE DJELATNOSTI KOJE IMAJU PROSTORA ZA ODRŽIV OPSTANAK

Uzgoj vrtnog i ukrasnog parkovskog grmlja te božićnih jelki, svake godine kad doraste sječa i dopuna sječenog, zemlja cvekulja idealna za to.
Uzgoj povrća u plastenicima.
Uzgoj voća i brendiranog vina ili rakije, rakija od šljiva, jabuka i viljamovke. Proizvodnja destiliranih alkoholnih pića. Sušeno voće (šljive i karamut)
Uzgoj svinja i sušenog domaćeg mesa, i uzgoj domaće piladi: za krštenje, prve pričesti, krizme, sprovode, svadbe. Naše tržište potražuje proizvode ove vrste iz Hercegovine, a Hercegovci odvoze prasad i slamu za uzgoj i sušeno svinjsko meso. Gdje smo mi tu.
Uzgoj krava i proizvodnja suhog sira za krštenje, krizme, sprovode, svadbe. Tržište je veliki potrošač sušenog sira.
Uzgoj ekološkog povrća na stajskom gnoivu. Vlastita prodavnica domaćeg eko povrća, domaće piladi, domaćeg svježeg i sušenog mesa, domaća svinjska mast, domaćih jaja, domaćeg sira, domaćeg pšeničnog kruha, domaćih kolača, domaćeg mlijeka, domaćeg krompira, bijelog luka, crvenog luka.... domaćeg soka bez konzervansa za trodnevnu upotrebu, ( preraditi voće pred kupcem kombinirati svježe voće i povrće za sok po želji. Voće otkupljivati od domaćih proizvođača. Velika je potražnja na feštama nekvalitetog i neprovjerenog soka na našim feštama.
Mini pekara za domaći kruh i peciva, brendirati.
Usluge rezanih i cijepanih drva, složenih u palete za domaćinstva. Stari ljudi plaćaju veliki novac dok dođu do drva.
Proizvodnja sječke za centralno grijanje.
Uzgoj šarana.
Uslužne djelatnosti za šljunak i pijesak, betonara
Šivaći salon i prodaja ili iznajmljivanje vjenčanica.
Izrada oglasnih panoa pokraj ceste i tiskanje velikih plakata.
Impregnacija svih vrsta drveta za vanjsku upotrebu. (kotao za parenje i kuvanje drveta)
Proizvodnja eko paleta od topole i mekog drveta.
Proizvodnja hrastovog parketa i svih obloga od hrastovine za kućnu upotrebu i ugradnju.
Proizvodnja tokarenih dijelova od hrastovog drveta za sve vrste kućnih alata i stepenišnih ograda
Prerada plastike za kace – kiseljenje voća i povrća, i ostale ambalaže od plastike. Prostor je veliki potrošač a budućnost je ovdje u velikim plantažama.
Izrada svih vrsta kućnih detalja od inoxa – od buradi do inox poklopaca za šahtove i druge galanterije.
Spomenička obrada kamena (dvadeset je grobnica dovoljno godišnje napraviti za jedan obiteljski obrt, a toliko godišnje treba samo našoj župi)
Proizvodnja metalnih konstrukcija za manje hale, proizvodnja kovanih ograda i kovačnica.
Proizvodnja aluminijske i plastične stolarije. Ugradnja običnih i elektro alum. roletna na prozorima (budućnost ušteda energije i do 30 %) jer najveći su gubici na prozorima.
Izrada aluminijski ograda za balkonske terase i ograde dvorišta kao i inox ograda. Specijalzirati posao.
Izarada prozorski profilirani alu. i plastičnih drvenih klupica vanjskih i nutarnjih. Posredništvo gotovih ili proizvoda i montaža vlastitih. Brendirati posao na ovom tržištu.
Specijalizirana prodavnica i zastupništvo za Led rasvjetu, privatna i industrijska montaža. (budućnost – tko prvi uleti u ovo područje napravio je dobar posao)
Proizvodnja traktorskih prikolica s atestom. Ovo je područje poljoprivredno, prikolice su neophodne.
Servis za bicikle i motocikle te prodaja i otkup rabljenih i novih motora)- (specijalizirati i brendirati posao)
Servis za sve vrste parkovskih kosilica i uvoz rabljenih i novih. Registrirati posao održavanja kućnih vrtova i ograda. Sadnju i održavanje.
Izviditi mogućnost proizvodnje kreveta za bolesnike i starije osobe od metala i drveta, električni i obični, i drugih pomagala za starije osobe,- svi moramo proći tu fazu i svi to trebamo. Kopirati određene detalje gotovih proizvoda koje kupuju djeca u švicarskoj.
Proizvodnja pločastog namještaja, ormari, kuhinje – za kuhinje u Našicama kupovati hrastova vrata iz serijske proizvodnje- ostali dio krojiti u svojoj radionici, kancelarijski stolovi itd.
Proizvodnja gotovih betonskih šahtova s rosfrajnim poklopcem, za sve vrste podzemnih instalacija.
Postojeće instalacijske obrte (voda, struja, grijanje, plin itd) usavršavati i proširivati).
Specijalizirati obrt za fasadersko- molerske usluge. (Jedna prodavnica i zastupništvo boje)
Bagerske usluge za sve vrste iskopa od instalacija do velikih iskopa.
Manja automehaničarska radnja za redovite servise i mehaničke popravke, te zamjena ispušnih dijelova. – Auto praonica.
Trgovina građevinskim materijalom (hrvatska firma) na ulazu u Balegovac, gdje bi se moglo dobiti sve što treba za građevinu od pijeska do rezane građe.
Jedna trgovina rabljenih i novih poljoprivrednih strojeva, svih vrsta.
Trgovina na veliko svih vrsta pića i zastupništvo barem za jednu vrstu pića.
Trgovina na veliko s voćem i povrćem – hladnjača te otkup voća i povrća iz vlastitog prostora.
Klaonica i trgovina na veliko s mesom i domaćim mesnim proizvodima.
Trgovina na veliko sa šećerom i slatkišima, (čokolade i bombone)
Vidjeti mogućnost trgovine kućanskih aparata samo od jedne firme (Končar ili Gorenje a onda se boriti za zastupništvo i servis) specijalzirati trgovinu za sve aparate tog proizvođača.
Poljoprivredna apoteka i mogućnost zadrugarskog posredništva za plasman proizvoda na tržište za manje proizvođače poljoprivrednih proizvoda.
Zastupništvo i trgovina na veliko za duhan. ( ispitati stanje na odžačom području – u selu je jako puno pušača i obrće se veliki novac)
Trogovina za rasvjetna tijela i ugradnja na tržištu. Cijeli Odžak nema specijalzirane trgovine za rasvjetu.
Vidjeti mogućnost manjeg brendiranog restorana s domaćom hranom i jelom. Imati dnevnu kihinju za umirovljenike koji bi se hranili svaki dan u restoranu. Odvoziti hranu onima koji su nepokretni.
Vidjeti mogućnost posredovanja strancima za lov i lovište, brendirati posao.
Iskoristiti poticaje od države za sve vrste voćarski plantaža. (jedna obitelj može komotno živjeti s plantažnog obrađenog zemljišta u površini od 2,5 hektra) to su europski standardi.
Putnički prijevoz ljudi i agencija za turizam – brendirati – turistički tumač-vodič za druge države. U selu nema niti jednog kombija za prevoz ljudi i đaka, nema autobusa za prevoz putnika na razna hodočašća i putovanja naših umirovljenika. Svaki tjedan bi se mogao upriličiti odlazak negdje, ali kad sredstva odlaze van prostora onda mi se to ne radi. Ovdje najbogatiji sloj društva su inozemni umirovljenici. U dogledno vrijeme se vraća u mirovinu sva prva generacija dijaspore.
Teretni prijevoz – ne postoji. Prijevoz DHL robe za tuzemstvo i inozemstvo. Specijalizirati firmu.
Specijalzirati internetske usluge i održavanje zaštite računala – posredništvo. Održavanje manjih operativnih programa za firme. Brendirati posao – ne znam dali to netko radi.
Pravna posredništva za kretanje nekretnina i sva pravna savjetovanja i izrada poslovnih projekata za aplikacije kod raznih fondova. (Agencija – pravna služba)
Iznajmljivanje vlastitih nekretnina za razne usluge pokraj glavne ceste.
Prodavnica sve vijčane robe i sitnih kućni potrebština na ulazu u Balegovac – tipa bazar prema Potočanima, koji trenutno guši i „brdar komerca“ a prema Balegovcu je najveća koncentracija hrvatske populacije. (tržište Balegovac, Dubica, Prud, Vojskova, Osječak)
Agencija za sva pravna posredništva financijska, poslovno - ulagačka itd. ovdje, za naše ljude u inozemstvu. Registrirat Agenciju.
Vidjeti mogućonst osnivanja zaštitarkse agencije.
Knjigovodstveni servis – prostora ima. S razvojom obrtništva on je neophodan.
Stomatološka ordinacija sa hrvatskim zubarom, sjedište u Odžaku ili u Balegovcu. Zlatni posao za stomatologa.
Organizirati službu za prehranu i higijenu i skrb starih osoba, a da one borave u svojoj kući. Hrvati imaju viška posla. Mjesečni paušal dogovoriti s djecom. Službu registrirati.
Frizerski salon uz glavnu cestu u selu za hrvatsku populaciju ovih krajeva.
Mogućnost fizioterapetkski usluga za starije osobe u kućnoj patoronaži i vlastitom prostoru.
Naša župnu dvoranu vidjeti kao mogućnost za ženski plesni fitnes i fizičku tjelesnu rekreaciju za žensku populaciju.
Posavsko zlato - Sve njive u balegovačkim barama koje se ne obrađuju zasijati hrastom lužnjakom - sijati žir
Izrada hidrauličnih crijeva za sve vrste pneumatike. Dobar posao a stroj je do 10.000 KM s ostalim alatom.