DANI KRUHA U ŠKOLI BEZ PRVOG RAZREDA

Prije par dana dobio sam od Učiteljica iz mjesne Škole u Balegovcu poziv: „Hoćete li nam doći 16. istopada 2013. na proslavu: DANI KRUHA? Odgovorio sam: „Da, doći ću.“
I odmah na početku, djeca me prozvaše da kažem nekoliko riječi uz blagdan KRUHA. I rekao sam.
Draga djeco, ovoga trenutka sjetio sam se naših Majki koje su stavljajući u NAĆVE brašno, vodu i sol križale KRIŽEM i sebe i sve ono od čega se kruh pravio. Kruh se nije pravio svaki dan, nego jednom ili dva puta tjedno, i to je bio najveći događaj u obitelji. Činile su to zato, što je Kruh plod naših ruku i blagoslov Božji po klici života.
A onda kad ga blagujemo, ako je slučajno neka mrvica ili komadić kruha pao sa stola ili iz ruke, mi smo ga morali podići i poljubiti. Nisam to tada razumio, ali kasnije u životu shvatio sam koga mi u stvari ljubimo.
Ljubimo onoga koga volimo, tko to zaslužuje. A kruh i te kako volimo, i zato ga ljubimo, jer on je hrana našem tijelu.
Zato svaki dan kad sjedamo jesti molimo Gospodnju molitvu Očenaša u kojoj govorimo: Kruh naš svagdašnji daj nam svaki dan.
No, kruh je i duhovna hrana.
Kad god ulazimo u crkvu mi se do zemlje klanjamo EUHARISTIJSKOM KRUHU u kojem prebiva Isus. I zato kažemo da je Isus dobar kao kruh. Ali to kažemo i za dobre ljude.
Bile su to uvodne riječi Župnika uz blagoslov kruha i pozdrav Odgojiteljima i Roditeljima ove djece, koji su došli gledati priredbu svojih đaka i svoje djece u čast KRUHU.
Pozorno sam pratio program i uživao u umjetnočkoj spontanosti izvedenih divnih epizoda iz svakidašnjeg života ovoga kraja, a vezanih uz kruh.
Ovo je valjda najveći i najljepši događaj u ovome mjestu. Očekivao sam susresti hrvatske Predstavnike građanske vlasti i Ravnatelja škole. Te radosti bio sam prikraćen.
Neka Bog blagoslovi Ameriku u kojoj je najveći državni blagdan na Dane kruha.
Ali mi nismo Amerika u kojoj izvor života nešto znači.
A Kruh i Djeca su izvor Života.
Svjesni smo valjda da nema života bez Djece i nema života bez Kruha.
Djeco,Vama i Vašim odgojiteljima, vašim Roditeljima iskrena čestitka.
Ovo je jedan od ljepših trenutaka u mome životu i životu ovoga mjesta.

Slike pogledajte na linku  - Fotogalerija - Dani Kruha