ČUDO NAŠE MAJKE BOŽJE BISTIRIČKE

Predivan sunčan dan 12. listopada 2013., darovan od Majke Božje Bistričke, okupio je oko 5000 vjernika na VIII. tradicionalno hodočašće vjernika - Hrvata  Vrhbosanske i Banjolučke biskupije, kao i vjernike Hrvate podrijetlom iz Bosne i Hercegovine.
Ovom Nacionalnom skupu i zavjetnom mjestu svih Hrvata pridružilo se pedesetak vjernika iz naše župe Novo Selo - Balegovac. Uživali smo u duhovnoj okrepi i zajedničkom druženju s mnoštvom drugih vjernika, ali i vozeći se Busom uz molitvu i pjesmu kako u odlasku, tako i u povratku.
U Crkvi na otvorenom, misno slavlje predvodio je kardinal Vinko Puljić. Snažnim glasom,  odaslao je još snažnije  poruke  vjernicima.
Poslije Sv. Mise održan je i put križa, a zatim  glavni blagoslov u Crkvi.
Po završetku blagoslova, hodočasnici su se uputili prema autobusima, i kada su se udobno smjestili na svoja sjedala, da krenu prema svojim domovima, počela je pljuštiti kiša.Netko kaže vremenska prognoza, a ja kažem čudo naše Majke Božije Bistričke. Ovo se već drugi put ponavlja.

 

Zapažanja Katarine B.
Nakon trinaest godina postojanja naše župe svetog Petra i Pavla po prvi put, župljani su išli na hodočašće bez župnika Pave, koji nas je sve ove godine vodio na razne susrete. Pomalo nas je hvatala nostalgija te smo se rado prisjetili njegovih slavnih izreka i šali, kojima nas je uvijek uveseljavao. Međutim, moramo priznati da nas ni novi župnik nije iznevjerio, nego je ispunio sva naša očekivanja. U ranim jutarnjim satima skupili smo se ispred crkve i, pomalo pospani, polako krenuli na put uz molitvu krunice koju je, kao i uvijek, molila naša župljanka Ivka Martinović. Putovanje je proteklo bez problema, uz malo spavanja, razgovaranja te kartanja naše malobrojne mladeži koja je išla na hodočašće. Oko 9.30h stigli smo na naše odredište. Tamo smo susreli i neke naše župljane koji žive u RH te su također došli na hodočašće, a župnik je isto tako susreo svoje bivše župljane iz Lug-Brankovića. Do početka Svete Mise imali smo vremena za kavu, malo šetnje i odmora od puta. Kao i inače, Svetu Misu predvodio je Uzoriti Kardinal Vinko Puljić. Pomno slušajući njegove riječi, vrijeme je brzo proletilo. Kardinal je skrenuo važnost na medije i njihovu ulogu u Crkvi. Osim toga, poseban naglasak je stavio na važnu ulogu majke i njezinu hrabrost u današnjim teškim vremenima. Uz odličan pjevački zbor, mnogo svećenika, bogoslova, časnih sestara te brojne hodočasnike iz BiH, ali i Hrvatske i Austrije, Sveta Misa završila je oko 12.30h. Križni put je počeo u 14:30h te smo do tad, svi imali vremena za ručak, kavu i obilazak svetišta. Predivan pogled na brojne hodočasnike kako idu i mole Kružni put ne možemo opisati riječima. Vjerujemo da je svatko na svoj način, u miru i tišini, osjetio toplinu takvog predivnog događaja, ali i zajedništva, koje nam je jako potrebno. Vrijeme nas je poslužilo, kako je rekao i sam Kardinal - kao da nam se Majka osmjehuje i pozdravlja našu malu žrtvu hodočašćenja. S osmijehom na licu, kući smo krenuli u 16.00h. Dakako, bili smo jako umorni, ali nakon predivno provedenog dana i Božjeg blagoslova, to bez problema možemo zanemariti. Uz pjesmu i veselje polako smo se približavali Bosanskom Brodu i nismo mogli da se ne sjetimo našega vlč. Pave te smo, uz odobrenje župnika Matija, svratili u njegovu novu župu. Uz kavu, sokove i razgledavanje kućara i crkve prisjetili smo se malo starih vremena, a i ispitivali ga kako mu je sada tamo. 
Vrijeme je polako prolazilo i bilo je vrijeme da krenemo kući. Uz pozdrave i malo sjete oprostili smo se od vlč. Pave i zaputili se prema našim kućama. 
Katarina Barukčić