BALEGOVAC U SCHLIERENU

U večernjim satima 28.rujna 2013. osjetila se radost zajedništva rodnog mjesta Balegovac, na redovitom godišnjem susretu. Sve je počelo tihim okupljanjem i upoznavanjem uz čašicu zdravice. Tu su i dobri domaćini, dečki i cure u “žutim majicama” iz Udruge Balegovac. Užurbanim korakom i suretljivim kršćanskim duhom osobno dočekuju i pozdravljaju goste uz upit: Izvolite što možemo za vas učiniti?
Želje se ispunjavaju, a glazba rodnog kraja prati radost gostiju u prostranoj Sportskoj dvorani. Posebni žar za oči je Posavsko kolo u prostranom dvoranskom ambijentu. Večernjem ugođaju osobitu čar daju djevojke u narodnim nošnjama iz HKUD Zurich.
I dok traje svečano ozračje, Goste pozdravlja predsjednik Kluba Balegovac gosp. Adrijan Ilić.
Zahvaljući svima najvaljuje, da se sudionicima večernjeg druženja obrati gost, balegovački župnik Matija Šimić.
U svom govoru Župnik je pozdravio sve prisutne i čestitao na svemu onome što su učinili u obnovi za svoj povratak u rodno mjeto. Osobito je istaknuo ono što su darovali za podizanje župnih Pastoralnih centara koji su totalno bili u ratu porušeni. I doista to svečano izgleda.
Ali, postoje drugi problemi koji prostor i njegov narod pritišće kao Damaklov mač.

U Balegovcu nema više prvoga razreda u školi u kojoj je nekada bilo i osam razreda po dva odjeljenja. Za četiri godine zatvara se škola u Balegovcu, jer tamo više nema tko roditi dijete.
Županija je hrvatska, općina Odžak hrvatska općina, nekada vodeća u BiH po broj Hrvata, a danas u Odžaku ima samo dvanaest prvačića Hrvata. A ove godine jedno je odjeljenje prvačića više. I sada ih ima pet odjeljenja prvačića, a samo dvanestero djece su Hrvati.
Tužna slika.
U Srednjoj i Osmogodišnoj školi materinji jezik “HRVATSKI” predaju muslimani, Bošnjaci. To je valjda jedinstven slučaj u povijesti bilo kojeg materinjeg jezika.
Koja tragedija.
Zar to nije kulturno jezični zločin prema djeci koja po svim konvencijama svijeta imaju pravo da materinji jezik predaje Mater Hrvatica.
Što se ustvari dogodilo u ovoj hrvatskoj Općini, i hrvatskoj Županiji, u ovome tranzicijskom periodu na ovome prostoru?
Generacije koje su se vratile i ostale na prostoru našle su posla u prostoru koji je povratnički, jer sve je bilo prazno. Izrodile su djecu koja se sada žene i udaju, ali za njih posla nema i kako se koje vjenčanje obavi;
Mladi odlaze s prostora.
U godini 2013. Župa Balegovac ima dvadeset troje djece iz osmoga za krizmu, a krštenja u 2013. niti jedno. Provga razreda u školi nema. Brojke dovoljno govore.  
Prostoru se dogodio EKONOMSKI SUICID, ali i EKONOMSKI GENOCID.
Od dvadeset i tri proizvodne firme u gradu Odžaku samo su tri Hrvatske. Bez obrtnih živih materijalnih sredstava nema ni života na prostoru. Prostor sve više liči na STARAČKI DOM, a sutra na jednu veliku prostornu grobnicu. Od uslužno trgovačkih djelatnosti koje u gradu Odžaku drže Hrvati, nikoga nema u dioništvu kapitala iz Balegovca.
Koje li tuge?
A Balegovac je najveće hrvatsko naselje u općini Odžak. U njega se dolazilo samo po glasove, a od prostora se pravio prostor MRTVIH DUŠA.
Balegovac je ostao na MRTVOM KAPITALU, A MRTVI KAPITAL MOŽE STVARATI SAMO MRTVE DUŠE.
Ako ćemo gledati na strani kapital Balegovac je najači po Diaspori. Nažalost financijska  sredstva u uslužnim djelatnostima godinama odlaze van prostora, a da se prostoru Balegovac nije dao ni dio tog kolača.
Slična je situacija i u političkoj rapodjeli snaga što je rezultiralo teškom podjelom u političkom hrvatskom bloku i gubitkom načelničkog mjesta. Ipak, odgovorne treba nekada i osobno prozivati, jer netko mora odgovarati i za POLITIČKO NACIONALNI SUICID.
Ne znam kako objasniti da u svim uslužnim firmama i jednoj većoj proizvodnoj firmi, koje drže Hrvati, veliki dio radnog osoblja su Muslimani. A u svim proizvodnim i uslužnim firmama koje drže Muslimani radi samo jedan Hrvat.
Pretežak je ovo TRŽIŽNI SUICID.
Kako podići odgovornost u obrtničkoj djelatnosti i zatvoriti tržište na principu “kupujmo svoje” i dajmo posao svome?
Jedino odgovornost svih nas može unijeti nešto svježine života u Prostoru koji je tržišno-ekonomski i politički totalno poderan. Politička oligarhija i birokracija, te svaki oblik dominacije, moraju biti stalno razbijani.
Sam osjećaj da su nas zaobišli svi europski tokovi kapitala i sva zastupništva, kako ona   iz Hrvatske tako i ona iz EU.
Pozivam sve mlade snage “druge generacije” osobito s područja Austrije i Njemačke da pokušaju biti posrednici inozemnom kapitalu koji stalno traži lokaciju, a Posavina mu je prvo susjedstvo.
Kako to da to mudro uspijevaju činiti odgovorni faktori Gradačca, Tešnja, Gračanice…., a rodoljublja i nacionalnog ponosa nema u Hrvatskom bloku Diaspore.
Braćo Hrvati dižite se na noge.
Vas za posredništvo traže ONI kod koji ste formirali svoj radno mentalni sklop, da vas učine odgovorni za kapital u prostoru svoga Naroda.
Skupu se obratio i predsjednik Općinskog vijeća gosp. PERO RADIĆ. Odaslao je poruku potrebe za jedinstvom i zajedništvom, kako bi se odgovornost za vlastiti Narod raspodijelila i učinila nešto što je vapijuće potrebno. U svom govoru uputio je poziv da se Hrvati popišu i aktivno uključe u društveno politička zbivanja kako nam se ne bi dogodio ne tako davni scenarij jer Odžak je uvijek bio i bit će hrvatski grad. 
Radost i druženje teklo je duboko u noć.
Uz pozdrave, rastasmo se noseći radost viđenja, ali i potrebu buđenja visionarske odgovornosti za svoj Narod.