Sveti Venancije i ostali hrvatski mučenici

Sveti Venancije i ostali hrvatski mučenici

Ovdje se pojam mučenik, dakle, shvaća u širem smislu. Njime su obuhvaćeni svi oni koji su stradali boreći se «Za krst časni i slobodu zlatnu». Možemo ih ovako podijeliti:

Mučenici Crkve

1. Mučenici koje je Crkva kao takve prihvatila ili proglasila, sve od sv. Venancija (+259.) do Stepinca (+1960.). Njima će biti posvećen bogoslužni prostor. Među njima je većina iz starokršćanskih vremena, a trojica su iz hrvatskog naroda. No i oni prvi postavili su temelje hrvatskom kršćanstvu i na taj način utjecali na formiranje hrvatskog kršćanskog identiteta. Na taj način možemo ih smatrati svojima. Proglašeni mučenici mogu se dakle svrstati u dvije skupine:

Starokršćanski mučenici

a. Starokršćanski mučenici na našem tlu: sv. Venancije (+257), sv. Duje (+304), zaštitnik Splitsko-makarske nadbiskupije, i brojni solinski mučenici iz istog vremena; sv. Demetrije (+304), zaštitnik Srijemske biskupije, sv. Irenej i brojni srijemski mučenici, među njima i sv. Anastazija-Stošija, zaštitnica zadarske katedrale; sv. Mauro (+304), zaštitnik Porečke biskupije; sv. Polion (+304), mučenik iz Cibala (današnji Vinkovci); sv. Kvirin Sisački (+307.), zaštitnik Krčke biskupije.

Hrvatski mučenici iz Crkve