Sveti Leon Čudotvorac

Sveti Leon Čudotvorac
Bog mu je dao poseban dan čudesa i ozdravljenja od svake vrste bolesti
Za života bio je glasovit zbog svetosti i čudotvornosti. Umro je 789., a posebice se štuje kod vjernika pravoslavne vjere.
Leon je rođen u Ravenni, u Italiji, 709. god. Bio je sin pobožne i bogate obitelji. Vrlo mlad postao je benediktinac. Preselio se u Kalabriju, južni dio Italije, gdje je vršio svećeničku službu, te je rano postao i biskup u Kataniji. Na Siciliji je bio petnaesti katanijski biskup i veoma poštovan zbog svoje učenosti, poznat i po svojoj ljubavi prema siromašnima, a posebno je podupirao udovice. Mnogo se brinuo za svoje vjernike u duhovnim i materijalnim potrebama.
Sveti Leon poznat je i kao ”Il Meraviglioso”, tj. “Čudotvorac”. Gospodin ga je učinio vrijednim dara čudesa i ozdravljenja od svake vrste bolesti, a posebno istjerivanja zlih duhova iz tijela. Živio je na prijelazu vremena između vladavine careva Justinijana II. i Konstantina IV.
Borio se posebno protiv poganstva i vračanja koje je prevladavalo u istočnoj Siciliji. Na isti se dan časti i kod katolika i vjernika pravoslavne vjere.
Umro je u Kataniji na Siciliji, 20. veljače 789. godine.