Sveta Jozefina Bakhita

Sveta Jozefina Bakhita

8. veljače Crkva slavi spomendan svete Bakhite, afričke crnkinje koja je morala podnijeti velika životna iskušenja, ali je unatoč njima pokazala nepokolebljivu vjeru i ljubav prema svojim mučiteljima.
Sveta Jozefina Bakhita je afrička svetica iz Sudana, koja je rođena 1869. god. u uglednoj obitelji, ali  su ju u dobi od 10 godina oteli trgovci robljem, te je, postajući vlasništvom raznih robovlasnika, doživljavala velika ponižavanja i mučenja. Kako je od otmice doživjela velike traume, zaboravila je i vlastito ime, pa su joj ime Bakhita dali njezini robovlasnici.
Posljednji, peti po redu vlasnik ju je odveo u Italiju, a bio je, za razliku od ostalih, izuzetno pažljiv i obazriv prema budućoj svetici. U Italiji je upoznala kršćanstvo, a stjecajem određenih okolnosti nakon nekog vremena je zadobila i slobodu, te je tako mogla još više izgrađivati svoju vjeru. Postala je i redovnica i uzela ime Jozefina, a svojom vedrinom i iznimnom snagom osnaživala je mnoge. Umrla je 8. veljače 1947., a svetom ju je proglasio papa Ivan Pavao II. 2000. godine.