Sveta DOROTEA IZ CEZAREJE, mucenica (III.st.)

Sveta DOROTEA IZ CEZAREJE, mucenica (III.st.)
Rodjena u Cezareji, Cappadocia (danasnja Armenija); umrla u istom mjestu mučeničkom smerću 311.g.
Priča o sv. Doroteji, onako kako je došla do nas je legendarna (legende se svode i na stvarne dogadjaje). Kada je mlada djeva Doroteja, zbog krsćanstva bila utamničena tijekom Dioklecijanova progona, obratila je dvije odmetnute čuvarice zatvora, koje su poslane da je zavedu na krivi put. To je razbijesnilo Fabricija, upravitelja Cezareje, koji je osudi na smrt.
Na putu prema stratištu, Doroteju je okrutno dražio odvjetnik po imenu Teofil, zbog toga što je odbijala da se uda ili obožava idole. Podrugujući se, tražio je da mu pošalje voće i cvijeće iz vrta u kojem će ona kako je radosno najavila, uskoro biti. Kada je kleknula da bi joj odrubili glavu, počela je moliti. Jedno dijete (ili andjeo) čudesno se pojavilo s košarom zlatnih jabuka i ruža. Ona je uzela ubrus i na njega stavila tri ruže i tri jabuke. Zatim je zamolila "dijete" da ih odnese Teofilu i rekne mu da će se vidjeti u vrtu. Kada je on vidio ove darove, obratio se na krsćanstvo, a kasnije je i sam doživio mučeničku smrt. Prije nego što je obezglavljena, Doroteja bijaše razapeta na spravi za mučenje. Zabilježeno je, da se jos uvijek smiješila kada se sjetila obraćenih čuvarica.
Iako ranije martirologije, poput onih sv. Jeronima, svrstavaju njezinu smrt u Kapadociji tijekom Dioklecijanovih progona, ime sv. Doroteje nije poznato u kalendarima na Istoku.
Postojala je jos jedna sveta djevica koju je Rufin zvao Doroteja, bogata i plemenita žena iz Aleksandrije, koja je propatila mučenistvo kako bi sačuvala vjeru i djevičanstvo protiv surove požude i tiranije cara Maksima god. 308., kako su to zabilježili Euzebije i Rufin. Ali mnogi vjeruju da je ova druga djevica, čije ime Euzebije nije spomenuo, poznata sveta Katarina Aleksandrijska.
Središte štovanja sv. Doroteje bili su Italija i Njemacka, iako se ona prikazuje i na vitrajima i slikama u Engleskoj.
Vjeruje se da Dorotejini ostaci leže u njezinoj crkvi u Rimu.
U umjetnosti sv. Doroteja je djeva koja nosi košaru s voćem i cvijećem, posebice ružama koje su njen znak.
Zaštitnica je : MLADENKI, CVJEćARA, VRTLARA