Marija De Mattias

Marija De Mattias
(Vallecorsa, 4. veljače 1805.Rim, 20. kolovoza 1866.), katolička redovnica, osnivačica katoličke redovničke družbe i svetica.
Rođena je 4. veljače 1805. godine, u Valecorsi (Italija), u bogatoj i uglednoj obitelji. Njezino djetinjstvo i mladost obilježilo je teško razdoblje Napoleonova vladanja. Tako je prolijevanje krvi dio Marijine stvarnosti te će kasnije obilježiti njezin život i duhovnost. Sa 17 godina, za vrijeme pučkih misija u njezinu mjestu, Marija susreće sv. Gašpara del Bufala, osnivača Družbe misionara Krvi Kristove. Taj susret mijenja njezin život, otvara mnoga pitanja u njoj te rađa želju da otkrije svoj životni poziv i poslanje. U dobi od 29 godina ostavlja oca i braću te kreće u Acuto, mjesto u blizini Rima, gdje 4. ožujka 1834. godine otvara školu, ali i redovničku družbu Klanjateljice Krvi Kristove. Započinje rad sa siromašnim djevojčicama, kasnije i sa ženama. Već u prvim danima pridružuju joj se mnoge djevojke, želeći slijediti njezin primjer. Uskoro životni prostor u Acutu postaje premalen, a pozivi svećenika i općinskih vlasti za otvaranjem škola i u drugim mjestima sve su češći. Marija je za svojega života otvorila 68 zajednica te proširila Družbu u Englesku i Švicarsku. Umrla je u Rimu, 20. kolovoza 1866. godine.

Proglasio ju je blaženom papa Pio XII., 1950. godine, a svetom papa Ivan Pavao II., 2003. godine. Prema riječima pape Ivana Pavla II., Marija De Mattias je gorljiva mističarka i zanosna žena akcije, koja je na području odgoja i evangelizacije otvorila nove putove nazočnosti žene u Crkvi i ponudila originalne modele služenja evanđelju.