Sveta BRIGITA IRSKA, redovnica (V.st.)-

Sveta BRIGITA IRSKA, redovnica (V.st.)-
Rodjena je oko 453.g. u Kildari u blizini Dublina u Irskoj. Bila je utemeljiteljica i opatica jednoga od prvih irskih samostana, nedaleko mjesta Kildare, kao i nastaviteljica djela evangelizacije sto ga je bio zapoceo biskup sveti Patrik. Njen legendarni lik tvori neku vrstu poveznice izmedju poganskoga keltskoga svijeta i krscanstva u samim njegovim pocecima.
Ovu se sveticu nikako NE SMIJE pomijesati s njenom slavnom imenjakinjom, svetom Brigitom Svedskom, ciji blagdan slavimo 23. srpnja.
U vrijeme smrti svetoga Patrika, navodno imala je samo sest godina, pa se, prema obicajima onoga vremena, vec u njeznoj dobi bila posvetila Gospodinu.
Njezin je zivotopis pun legendi, cudesa i nadnaravnih Bozjih darova, pa je tesko razlikovati istinu od pucke poboznosti. Zna se da je zivjela kao djevica i da je rado sluzila sirotinji. Oko sebe je sakupljala druge djevice, te su zivjele zajedno poput redovnicke obitelji. Ljudi su se okupljali oko njihove nastambe, da bi postali dionici niz duhvnih darova. Vjernici su bili uvjereni u Brigitinu svetost i njezinu blizinu Bogu, pa su je molili da obilazi i druge irske krajeve, kako bi milost Bozja doprla do sto veceg broja ljudi.

Bila je, dakle, nadstojnica muskoga i zenskoga samostana u Kildari. U keltskoj je Crkvi, naime, bilo posve uobicajeno da jedna iznimna zena upravlja objema granama nekog samostana. Prema nekim drevnim zivotopisima, Brigita je izvrsila znatan utjecaj na zivot mjesnih keltskih crkava, koje su se bile vratile drevnim poganskim plemenskim strukturama, te su se nasle gotovo odijeljene od rimskoga crkvenoga zivota.

Ako su se u latinskome svijetu uzvisivali bogatstvo i moc krscanskih prvaka, sveti su se Kelti, naprotiv isticali svojim pastoralnim sposobnostima, kao sto je to sv. Brigita Irska pokazala, poklonivsi mac svoga oca nekom gubavcu, isticuci tako,

kako njena duhovna vlast ne pociva na agresivnosti i moci, vec na milosrdju i sucuti.

Umrla je u KIldari 523.g. za vladanja cara Justina I. Njezino se stovanje ubrzo prosirilo po cijeloj Europi.

IME joj znaci: VISOKA, SNAZNA, MOCNA; porijeklom iz irskoga.

ZASTITNICA je: IRSKE, PJESNIKA, KOVACA I VIDARA.