Sveti GERLACH, pustinjak (1120.-1170.) -a

Sveti Gerlach se rodio ok 1120. g. u Mastrichtu u Nizozemskoj.
Život u mladenačkim danima bio je na sve nalik osim na svetost. Stekavši veliku vještinu u rukovanju oružjem bio je ponosan i bahat. Tomu je pridonijelo i lutanje od dvorca do dvorca, od turnira do turnira. Postajao je sve grublji i okrutniji da je čak dizao ruku i na rodjenu majku. Kako je bio vrlo bogat brzo nalazi plemkinju koju oženi. Prema njoj je bio vrlo okrutan, tako da je mladoj supruzi život postao pravi pakao. Dok je Gerlach jednom bio na turniru došla mu je vijest da je supruga umrla. Teško potresen u duši osjeti veliku grižnju savjesti. Počelo ga proganjati pitanje, što bi bilo da njega, ovakva grješnika pohodi tako nenadana smrt..
Napušta turnire, odrekne se gizdava konja, obuče siromašno odijelo i zajaši magarca. Tako je htio izliječiti svoju vitešku oholost.Po običaju tadašnjeg doba i on odluči hodocastiti u Rim na grobove apostolskih prvaka i drugih mučenika. Sam papa Eugen III. nalozio je tom neobičnom hodocasniku pokoru za njegove grijehe od sedam godina i da hodočasti na Isusov grob u Jeruzalem što Gerlach i učini. U Jeruzalemu je činio pokoru u jednoj bolnici i pomagao u dvorenju bolesnika. Nakon izvršene sedmogodišnje pokore, vraća se u domovinu i započinje pustinjački život. 
Nastanio se u duplju staroga hrasta. Dane je provodio u tihom i strogom pokorničkom životu, ali se nije zadovoljio samo time, već je svakodnevno činio djela krsćanske ljubavi braci ljudima. Sve je to silno djelovalo na ljude s kojima se susretao tako da je mnoge lakomislenike potaknuo na ozbiljne misli, a zalutalog vratio s krivog na pravi put.
Sveti Gerlach je umro blizu Houthema 5. sijecnja 1170.godine. Nekoliko desetljeća nakon njegove smrti na Gerlachovu grobu podignut je samostan, a mjesto postade stjecište mnogih pobožnih hodočasnika
.