Prenositelji Božjeg nauma -a

Prenositelji Božjeg nauma -a

Uz Josipa i Mariju koje nam biblijska izvješća spominju u Isusovu začeću i rođenju na zemlji, tu su anđeli kao oni koji stoje između Boga i čovjeka. Prenose ljudima Božje naume i na različite načine stoje čovjeku kao pripomoć duhovnoga svijeta. Dobro je toga se prisjetiti u svim životnim okolnostima, jer anđeli i danas imaju istu zadaću, i svaki čovjek ima svoga anđela čuvara. I ne samo to, nego i sve druge anđele kao pomoćnike.

Pastiri su prvi vidjeli znamenje na nebu i pohitili k čudesnoj svjetlosti. Dobro su znali u svojoj jednostavnosti osjetiti što bi moglo biti od pomoći Novorođenčetu. Mudraci s Istoka, tražeći mudrost i služeći joj, stigli su na vrijeme, i poklonili se izvoru svake Mudrosti, njezinu utjelovljenju i ne samo mudrosti nego i providnosti.

Starci Ana i Šumun, vjerni molitelji u hramu, kao nagradu i potvrdu svojih očekivanja doživjeli su da su prvi susreli Mesiju. Redovnici i drugi vjernici svaki dan ponavljaju hvalospjev starca Šimuna na kraju dana: 'Sad otpuštaš slugu svoga, Gospodaru, po riječi svojoj u miru; ta vidješe oči moje spasenje tvoje koje si pripravio pred licem sviju naroda; Svjetlost na prosvjetljenje naroda i slavu puka svoga izraelskoga.'