Papa: Židovi i kršćani mogu djelovati zajedno i otvoriti puteve mira

Papa: Židovi i kršćani mogu djelovati zajedno i otvoriti puteve mira

Vatikan,  Uto, 22. Studeni 2022.

Papa Franjo primio je u Vatikanu izaslanstvo Svjetskog židovskog kongresa (WJC), te pritom istaknuo da bi zajedničko vjersko naslijeđe Židova i kršćana trebalo biti poticaj u zajedničkoj želji za bratstvom i mirom u razjedinjenom svijetu, izvijestio je Vatican News.

Pozdravljajući u utorak, 22. studenog, 200-tinjak članova Izvršnog odbora Svjetskog židovskog kongresa (WJC) na čelu s predsjednikom Ronaldom S. Lauderom, papa Franjo je rekao da se zajedničko vjersko nasljeđe Židova i kršćana treba promatrati kao poticaj u zajedničkoj želji za bratstvom i mirom u svijetu.

Dijalog u tijeku

Sveti Otac u obraćanju je podsjetio da je organizacija od Drugog vatikanskog koncila u dijalogu s Povjerenstvom za vjerske odnose sa Židovima, istaknuvši da taj posjet svjedoči i jača veze prijateljstva između Svete Stolice i Židova.

Zajedničko vjersko naslijeđe

Papa je primijetio da Židovi i kršćani ispovijedaju vjeru u jednog Stvoritelja neba i zemlje, koji je stvorio svako ljudsko biće na svoju sliku i priliku, te da na sličan način i Židovi i kršćani gledaju konačne stvari. Istaknuo je da na životnom putu ne napredujemo prema beznađu, već prema susretu sa Svevišnjim koji se brine za nas. Iako možda postoje različite koncepcije u judaizmu i kršćanstvu o tome kako će doći do tog spomenutog ispunjenja, ostaje utješno obećanje koje dijelimo, rekao je Sveti Otac.

Zajednički rad za mir i bratstvo

Vjersko nasljeđe koje kršćani i Židovi dijele trebalo bi se smatrati poticajem za zajedničko djelovanje kako bi svijet učinili više povezanim u bratstvu, boreći se protiv svih oblika nejednakosti i promičući veću pravdu, tako da mir ne ostane samo obećanje već postane sadašnja stvarnost u našem svijetu. Zajedničke i konkretne inicijative usmjerene na promicanje pravde pozivaju nas na hrabrost, suradnju i kreativnost, napomenuo je papa Franjo. Dok je svijet i dalje narušen ratom koji je, kako je ponovno istaknuo, poraz za cijelo čovječanstvo, Papa je pozvao na zajednički napor da se uspostavi put mira.

Rat u Ukrajini je svetogrđe

Ponovno se posebno osvrnuo na rat koji se vodi u Ukrajini nazvavši ga svetogrdnim, a koji, kako je istaknuo Papa, prijeti i Židovima i kršćanima, oduzimajući im njihove voljene osobe, dom i imovinu. Na kraju je papa Franjo zahvalio izaslanstvu na posjetu, izrazivši želju da Svevišnji zajedno vodi Židove i kršćane putem mira.

Svjetski židovski kongres

Povijest Svjetskog židovskog kongresa isprepletena je s mračnim stranicama povijesti dvadesetog stoljeća. Kada se 230 delegata koji su predstavljali židovske zajednice iz 32 zemlje okupilo u Ženevi u Švicarskoj u kolovozu 1936. kako bi osnovali tu organizaciju, opasnost je bila jasna - Židovi su bili progonjeni i obespravljeni u nacističkoj Njemačkoj. Rastući val antisemitizma također je utjecao na židovske zajednice diljem Europe. Neposredno nakon osnutka, glavni ciljevi tog tijela bili su mobilizacija židovskog naroda i demokratskih snaga protiv nacističkog zanosa, borba za jednaka politička i ekonomska prava. Danas je misija Svjetskog židovskog kongresa promicati jedinstvo i zastupati interese židovskog naroda te osigurati kontinuitet i razvoj vjerske, duhovne, kulturne i društvene baštine. Svjetski židovski kongres, kako je podsjetio papa Franjo, „vodi dijalog s Komisijom za vjerske odnose sa Židovima i već godinama organizira konferencije od velikog značaja“.