Papa Franjo: Isus nam u jaslicama pokazuje put nježnosti

Vatikan,  Čet, 24. Prosinac 2020.

Božić je blagdan utjelovljene ljubavi; u Isusu je Bog za nas postao čovjek; možemo ukloniti iz srca pesimizam prouzročen pandemijom, te razmatrajući u jaslicama rođenje Kristovo, dati da se u nama rodi nježnost koja je put koji nam Dijete pokazuje kako bismo bili bliski, kako bismo bili ljudska bića, iako nas strah od zaraze primorava da budemo na udaljenosti – poruka je radosti i hrabrosti koju je papa Franjo uputio uoči Badnjaka svim muškarcima i ženama, u katehezi na općoj audijenciji u srijedu, 23. prosinca 2020. koja se, zbog epidemioloških mjera radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19, ponovno održala u biblioteci Apostolske palače. Prekinuvši za tu priliku niz kateheza o molitvi, Papa je svima koji ga prate putem medija ponudio nekoliko kratkih razmišljanja kako bi Božić proslavili s većom sviješću.

Božić je postao univerzalni blagdan, te i onaj tko ne vjeruje osjeća njegovu draž – primijetio je Papa. Međutim, kršćanin zna da je Božić odlučujući događaj, vječna vatra koju je Bog upalio u svijetu, te se on ne može miješati s prolaznim stvarima. Važno je da ga se ne svede samo na sentimentalni ili konzumistički blagdan koji je – dodao je – konzumizam „zaplijenio“, bogat darovima i čestitkama, ali siromašan kršćanskom vjerom i humanošću.

Božić nas poziva da razmislimo o dramatičnosti povijesti u kojoj ljudi, ranjeni grijehom, bez prestanka traže istinu, milosrđe i otkupljenje; ali i o dobroti Boga koji nam je u Isusu došao u susret kako bi nam objavio Istinu koja spašava, te kako bi nas učinio sudionicima njegova prijateljstva i njegova života. To je dar milosti koji primamo na Božić, svetkovina jednostavnosti i čovječnosti, koji može iz našega srca i naših ruku ukloniti pesimizam koji je, zbog pandemije, danas vrlo raširen – napomenuo je Papa te dodao – Možemo nadvladati onaj uznemirujući osjećaj izgubljenosti, ne dopustiti da nas nadjačaju porazi i neuspjesi, u ponovno pronađenoj svijesti da je ono ponizno i siromašno Dijete, skriveno i slabo, sâm Bog koji je za nas postao čovjekom.

Papa Franjo je potom podsjetio da nam Drugi vatikanski sabor, u poznatom odlomku pastoralne konstitucije o Crkvi u suvremenom svijetu (Gaudium et spes), kaže da se taj događaj odnosi na svakoga od nas, jer se Sin Božji utjelovljenjem sjedinio sa svakim čovjekom. Radio je ljudskim rukama, razmišljao ljudskim umom, odlučivao ljudskom voljom, ljubio je ljudskim srcem – stoji u konstituciji 'Gaudium et spes'. Bog je u Isusu jedan od nas; on je stvarnost koja nam daje mnogo radosti i mnogo hrabrosti – dodao je Papa.

Bog nas nije gledao iz visine, nije samo prošao pokraj nas, nije osjetio odbojnost prema našoj bijedi, nije se prekrio prividnim tijelom, nego je potpuno preuzeo našu narav i naše ljudsko stanje. Nije ništa ostavio vani, osim grijeha; cijelo je čovječanstvo u Njemu. Uzeo je sve ono što jesmo, takvi kakvi jesmo – istaknuo je papa Franjo. Božić je blagdan utjelovljene Ljubavi, rođene za nas u Isusu Kristu. On je svjetlost ljudi koja sjaji u tmini, koja daje smisao ljudskom biću i čitavoj povijesti.

Kako bismo se pripremili za Božić s većom sviješću, Papa je preporučio način koji je svima dostupan, odnosno, rekao je da valja malo meditirati u tišini ispred jaslica. Osim toga, pozvao je vjernike da pročitaju apostolsko pismo Admirabile signum, „Čudesni znak“, posvećeno tradiciji pripremanja jaslica koju je započeo sveti Franjo Asiški. U njegovoj školi možemo postati pomalo djeca, zadržavajući se u razmatranju rođenja Kristova – objasnio je Papa – I dopustiti da se u nama rodi divljenje prema „čudesnom“ načinu na koji je Bog želio doći na svijet. To će dati da se u nama ponovno rodi nježnost; a danas nam je nježnost toliko potrebna! Pandemija nas je primorala biti na udaljenosti; Isus nam u jaslicama pokazuje put nježnosti kako bismo bili bliži, humaniji. Slijedimo taj put – potaknuo je na kraju papa Franjo te svima poželio sretan Božić.