Papa: Isus je "Znak" koji Bog daruje svijetu koji trpi

Papa: Isus je "Znak" koji Bog daruje svijetu koji trpi

Božić nas podsjeća da je Isus za nas mir, radost, utjeha. Ali, kako bismo primili te darove trebamo se osjetiti maleni kao likovi iz jaslica.

Vatikan,  Pet, 11. Prosinac 2020.

Božić nas podsjeća da je Isus za nas mir, radost, utjeha. Ali, kako bismo primili te darove trebamo se osjetiti maleni kao likovi iz jaslica. Rekao je to papa Franjo primivši u audijenciju izaslanstvo iz Slovenije, te iz talijanske pokrajine Abruzzo, koji su dali božićno drvo i jaslice postavljene ove godine na Trgu svetoga Petra
Božićno drvo koje se ove godine uzdiže na Trgu svetoga Petra stiglo je iz Slovenije. Kako bi izrazio zahvalnost, papa Franjo je danas primio u audijenciju izaslanstvo Republike Slovenije, zajedno s izaslanstvom iz mjesta Castelli, u talijanskoj pokrajini Abruzzo, koje je darovalo monumentalne keramičke jaslice.
Bor i jaslice, božićne „ikone“ – rekao je Papa – ove su godine, kao nikada prije, znak nade za Rimljane i za hodočasnike koji će imati mogućnosti doći i diviti im se. Božićno drvo i jaslice pomažu stvoriti božićno raspoloženje koje je prikladno kako bismo s vjerom doživjeli otajstvo Otkupiteljeva rođenja. U jaslicama sve govori o „dobrom“ siromaštvu, evanđeoskom siromaštvu, koje nas čini blaženima; razmatrajući svetu Obitelj i razne likove, privučeni smo njihovom razoružavajućom poniznošću – istaknuo je papa Franjo.
Papa je potom spomenuo putovanje Marije i Josipa u Betlehem, njihovo traženje skloništa koje neće pronaći, šutnju Marije koja sve „čuva u svom srcu“, te na kraju improvizirani smještaj i prisutnost pastira koji su protagonisti u jaslicama kao u evanđelju. Svetkovina Božića nas podsjeća da je Isus naš mir, naša radost, naša snaga, naša utjeha. Međutim, kako bismo primili te milosne darove, trebamo se osjetiti maleni, siromašni i ponizni kao likovi iz jaslica. I u prigodi ovoga Božića, usred patnji zbog pandemije, Isus, malen i slab, „Znak“ je koji Bog daruje svijetu – istaknuo je papa Franjo.