Papa pozvao na povjerenje u Ljubav Božju

Papa pozvao na povjerenje u Ljubav Božju

Vatikan - polnoćka 24.12.2019.

Na Badnjak, 24. prosinca, papa Franjo predvodio je božićnu liturgiju u bazilici Sv. Petra u koncelebraciji kardinala i biskupa Rimske kurije.

Na sedmoj polnoćki njegova pontifikata okupili su se katolici iz svih dijelova svijeta kao i članovi Diplomatskoga kora. Tisuće vjernika misu je pratilo na vatikanskom trgu preko velikih ekrana. Nakon svečane ulazne procesije Papa je tradicionalno otkrio i poljubio kip Djeteta Isusa pred oltarom. U propovijedi pozvao je vjernike da imaju povjerenja u Ljubav Božju.

Bog bezuvjetno voli sve ljude, “pa i one najgore”. Najbolji način za promijeniti samoga sebe, Crkvu i povijest je prihvatiti taj dar, i kao i Isus, sebe predati na dar drugima, poručio je Papa.  Bog ljude voli “u dobru i u zlu, u zdravlju i u bolesti, u sreći i u žalosti”. Dok se čini da se sve u svijetu povodi logikom daj – dam, Bog se ljudima daje besplatno. O Njegovoj se ljubavi ne može pregovarati, ništa nismo učinili da bismo je zaslužili i nikada ju nećemo moći isplatiti, poručio je Papa.

“Kako često mislimo da je Bog dobar kad smo mi dobri, i da nas kažnjava kad smo loši. Ali, to nije tako, On nas nastavlja ljubiti i kad griješimo; Njegova je ljubav postojana, ne zamjera, ona je vjerna i strpljiva”, upozorio je Papa. Božićem je nježno svjetlo Božje rastjeralo tamu ljudske bahatosti. Pred ogromnom Bojom nježnosti nemamo opravdanja ne dopustiti da nas ljubi. Što u životu krene loše, što ne funkcionira u Crkvi, što u svijetu nije u redu – više ne može biti opravdanje, upozorio je Papa.

Tko Ljubav Božju primi u Isusu i sebe samog učini darom, daje smisao životu. “To je najbolji način mijenjanja svijeta – mi promijenimo sebe, Crkva mijenja sebe, povijest se mijenja kad počnemo ne više željeti promijeniti druge, nego sebe same tako da svoj život učinimo darom”, poručio je Sveti Otac.