Papa: TRAŽITI MILOST SRAMA I NE SUDITI DRUGE

PAPA: TRAŽITI MILOST SRAMA I NE SUDITI DRUGE

Propovijed Svetog Oca tijekom jutarnje Mise u Domu svete Marte, 26. veljače

Ne sudite i nećete biti suđeni – pozvao je, 26. veljače 2018. papa Franjo u propovijedi tijekom jutarnje Mise u Domu svete Marte ponovivši Isusov poziv iz evanđelja toga dana upravo u korizmi kada Crkva poziva da se obnovimo. Naime, nitko neće moći pobjeći Božjem sudu, osobnom i općem, svi ćemo biti suđeni. Imajući to na umu, Crkva nas potiče da razmišljamo kakvo je naše ponašanje prema Bogu i drugima.

Crkva nas poziva da ne osuđujemo druge, štoviše da opraštamo. Netko može reći: „Ali, mi nikada ne osuđujemo, ne ponašamo se kao suci" – na takvo je razmišljanje upozorio Papa i pozvao da preispitamo svoje ponašanje. Koliko je puta tema naših razgovora suditi druge! To nije dobro. Tko te postavio sucem? Suditi druge loša je stvar, jer jedini je sudac Gospodin koji poznaje čovjekovu sklonost da sudi – upozorio je Sveti Otac.

Naši susreti, ručak, što god, recimo da traje dva sata; od ta dva sata, koliko je minuta potrošeno da bi se sudilo o drugima? – upitao je papa Franjo i dodao – Tomu treba reći 'ne'. Budite milosrdni! Tomu pak treba reći 'da'. Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan. Još više, budite velikodušni. Dajte i dat će vam se. Što će nam biti dano? Dobra mjera, nabijena, puna i prepuna. Bit će nam dano obilje Božje velikodušnosti, onda kada ćemo biti ispunjeni obiljem svojega milosrđa, jer ne sudimo. Budimo, dakle, milosrdni prema drugima, jer u isto vrijeme Gospodin će biti milosrdan prema nama.

Drugi je dio današnje poruke Crkve poziv na poniznost pred Bogom koja se očituje u priznanju sebe kao grešnika – napomenuo je Papa i nastavio – Znamo da je Božja pravda milosrđe. I zato treba reći: Tebi pripada pravda; a nama stid. Kada se Božja pravda susretne s našim stidom, događa se oproštenje. Vjerujemo li da smo griješili protiv Gospodina? Vjerujemo li da je Gospodin pravedan? Vjerujem li da je milostiv? Sramimo li se pred Bogom, jer smo grešnici? Jednostavno trebamo reći: Tebi pripada pravda, a nama stid. Molimo za milost srama.

Na kraju je Sveti Otac rekao da se ljudima koji čine zlo na njegovom materinjem jeziku kaže 'bestidnik' i ponovo je pozvao da tražimo milost, da nam pred Bogom nikada ne nedostaje stida. Stid je velika milost. Ona nam pomaže da se prisjećamo ponašanja prema bližnjem, da ćemo mjerom kojom sudimo, bit suđeni. Ne smijemo suditi. Ako nešto kažemo o drugome, neka to bude velikodušno i s velikim milosrđem. Ponašanje pred Bogom, tu je bitan taj dijalog: Tebi Gospodine pripada pravda, a nama stid! – zaključio je papa Franjo.