Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija– Propovijed Nadbiskupa Tome Vukšića

Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija– Propovijed Nadbiskupa Tome Vukšića
Bihać,  Ned, 25. Rujan 2022.

Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 25. rujna 2022. obilježila je Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija kada su svi katolici u biskupijskim zajednicama u BiH pozvani moliti za medijske djelatnike i razmišljati o Poruci Svetog Oca koju upućuje svake godine za tu prigodu, a medijske kuće potaknute su da se, u skladu sa svojim mogućnostima, uključe u obilježavanje ovog dana.

U skladu s dosadašnjom tradicijom da svake godine na Dan medija predvodi Svetu misu naizmjence u nekoj od župa u svim biskupijama u Bosni i Hercegovini, predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja BK BiH i predsjednik BK BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, u zajedništvu s pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom i koncelebraciju sedmorice svećenika predvodio je svečano Euharistijsko slavlje, u nedjelju 25. rujna 2022. u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog u župi Bihać koja pripada Banjolučkoj biskupiji.

Misno slavlje, na koje su veći broj vjernika došao u narodnoj nošnji, izravno je prenosila Radio Marija BiH i oni koji su od nje preuzimali signal, a o Svetoj misi izvijestili su i drugi mediji. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor pod ravnanjem s. Blanke Šturm koja zajedno sa s. Leopoldinom Džebić i s. Alfonzom Duspara živi i djeluje u zajednici Klanjanjteljica Krvi Kristove nastavljajući tradiciju djelovanja sestara Klanjateljica u gradu na Uni dugu 129 godina.

Riječi pozdrava svim okupljenima u ime župnog vikara fra Ivana Lovrića, u ime cijele župne zajednice i u svoje ime uputio je župnik fra Ivan Tučić. Zahvalio je nadbiskupu Tomi „na njegovom dolasku u Bihać, na predvođenju Misnog slavlja i na poticajnim riječima”. „Nadbiskupe Tomo, čast nam je što ste danas s nama u Bihaću; veliki je ovo događaj za našu župu. Sigurno ćemo dugo pamtiti ove lijepe trenutke”, kazao je župnik Ivan koji je nadbiskupu Tomi u znak zahvalnosti darovao sliku starog grada Bihaća. Fra Ivan je pozdravio i biskupa Semrena i nazočne svećenike među kojima su bili članovi spomenutog Vijeća za medije BK BiH fra Gabrijel Mioč, glavni urednik Naših Ognjišta iz Tomislavgrada, i generalni tajnik BK BiH i mons. Ivo Tomašević, glavni urednik Katoličke tiskovne agencije BK BiH. Koncelebrirali su također župnik i gvardijan iz banjolučke četvrti Petrićevac fra Domagoj Šimić, župnik susjedne župe Zavalje i ravnatelj Katoličkog školskog centra u Bihaću vlč. Marko Crnjak i tajnik nadbiskupa Vukšića vlč. Dino Mustafi. Poseban pozdrav župnik Tučić uputio je novinarima i djelatnicima Radija Marije BiH, Katoličkog tjednika i Naših ognjišta, a za ovu prigodu u Bihać su također došli gospođa Marija Belošević iz Hrvatskog društva katoličkih novinara iz Zagreba i voditeljica Tiskovnog ureda Porečke i Pulske biskupije gospođa Gordana Krizman.

„Dok u svoje molitve uključujemo nade i potrebe svakoga vjernika iz župe svetog Ante Padovanskoga u Bihaću, kojima najsrdačnije zahvaljujem za uzorno gostoprimstvo, molimo također za sve ljude ovoga kraja a, po zagovoru svetoga Franje Saleškoga, zaštitnika novinara, preporučujemo u Božji blagoslov i sve djelatnike u sredstvima društvene komunikacije sa željom da promiču dostojanstvo i prava svake ljudske osobe, istinu i opće dobro, da dadnu svoj doprinos za izgradnju i učvršćenje stvarnoga zajedništva i sloge među ljudima“, kazao je nadbiskup Tomo.

Nakon naviještenih misnih čitanja i evanđeoskog odlomka, nadbiskup Vukšić je u prigodnoj propovijedi pod naslovom „Pravo sjedište slušanja je srce, a slušanje je prva služba koju dugujemo drugom ljudima“ podsjetio da „Katolička Crkva već 56 godina obilježava Svjetski dan sredstava društvene komunikacije, koji je jedina crkvena manifestacija na svjetskoj razini što ju je zaželio Drugi vatikanski sabor“. „U skladu s odlukom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine iz 2003. godine, Svjetski dan sredstava društvene komunikacije u našim biskupijama održava u posljednju nedjelju mjeseca rujna jer je tijekom proljeća u našim župama mnogo drugih pastoralnih obveza. Već 56 godina zaredom, rimski biskupi se u povodu Dana medija posebnom porukom obraćaju cijeloj Katoličkoj Crkvi, kao i svakom njezinu članu ponaosob, ali i cijelomu svijetu, te vlasnicima, urednicima i svim djelatnicima u tom važnom području života suvremenoga svijeta. Naravno, obraćaju također jednako i korisnicima njihovih poruka, ideja i informacija. I svake godine ta je poruka posvećena nekoj novoj temi, koja u prethodnom razdoblju nije bila sadržaj papinskih poruka“, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

„U povodu 56. svjetskoga dana sredstava društvene komunikacije papa Franjo se ove godine obratio cijeloj svjetskoj javnosti porukom koju je naslovio 'Slušati uhom srca', pa je ovo prigoda u nastavku ovoga razmatranja predstaviti neke njegove misli. Ustvari, prije godinu dana pisao je o potrebi da se dođe i vidi kako bi se moglo imati ispravan uvid u stvarnost i o njoj pripovijedati drugima, a ove godine, nastavljajući razmišljati u istom duhu, svoju poruku posvetio temi slušanja. Naime, naspram raširene pojave gubitka sposobnosti slušanja sugovornika, kako u svakodnevnim odnosima tako u raspravama o najvažnijim pitanjima zajedničkoga života u društvu, slušanje ostaje temeljno za ljudsku komunikaciju“, rekao je nadbiskup Tomo. Tumačeći Papinu Poruku kazao je da je slušanje „prvi čimbenik dijaloga i dobre komunikacije“ kao i da „nema ni dobroga novinarstva bez sposobnosti slušanja“ jer, „da bi se ponudilo uravnotežene i cjelovite informacije, potrebno je dugo vremena slušati“.

„Katolička Crkva, podsjeća Papa pri kraju svoje poruke, nalazi se u procesu izgradnje suodgovornoga djelovanja svih, na zajedničkom putu, kojega se naziva sinodalni i koji započinje pozornim slušanjem drugih glasova. Stoga molimo da Crkva iskoristi ovu veliku priliku za uzajamno slušanje. Crkveno zajedništvo, naime, nije rezultat običnih strategijâ i programâ, nego se gradi na slušanju Božjega glasa i na međusobnom slušanju među braćom i sestrama. Kao u zboru, jedinstvo Crkve ne zahtijeva jednoličnost, monotoniju, nego mnogostrukost i raznolikost glasova, višeglasje. Svaki odgovoran glas u zboru istodobno pjeva i osluškuje druge glasove i ugrađuje se u sklad cjeline. Taj sklad je osmislio skladatelj, ali njegovo ostvarenje ovisi o simfoniji svih i svakoga pojedinačnog glasa“, kazao je predsjednik Vijeća za medije mons. Vukšić te na kraju sve pozvao na molitvu:

„Molimo također da u cijeloj Bosni i Hercegovini, koja je mnogostrukost identiteta i raznolikost glasova, svatko uvažava i poštuje drugoga, da svaki glas odgovorno sluša druge glasove i da se ugrađuje u sklad cjeline kako bi se zajednički život svih njezinih ljudi i naroda, njihovih kultura, vjera i uvjerenja, koja slijede, izražavao na način skladnoga višeglasja, u društvenoj slozi i skladnom prijateljstvu, u zaštiti njihova dostojanstva i stvarnom poštivanju pojedinačnih i kolektivnih prava. Sve na slavu Božju i na sreću svakoga čovjeka“, poručio je nadbiskup Vukšić.

Nakon što su svi zajedno ispovjedili vjeru, u Molitvi vjernika moljeno je „da crkveni pastiri i svi koji predvode Crkvu Kristovu na čelu s Papom Franjom prignu uho na vapaje svojih vjernika, posebno na vapaje onih koji su ostavljeni od svih, primorani napuštati svoja ognjišta“, zatim da Gospodin „osnaži đakone, svećenike, biskupe, sve redovnike i redovnice kako bi svojom proročkom riječju, poput starozavjetnih proroka, upozoravali na društvene nepravde u našem društvu“ kao i da Gospodin svima podari sposobnost slušanja u vremenu obilježenom pandemijom, ratovima i migracijama stanovništva i posebno za dobre novinare koji će biti spremni upustiti se u susret s ljudima čiji životi ovise o ljudskoj dobroti.

Riječi zahvale nadbiskupu Vukšiću u ime biskupa banjolučkog mons. Franje Komarice i u svoje ime na kraju Mise uputio je biskup Semren ističući da su sudjelovali na „finoj Misi“ pojašnjavajući da vjerni puk tako definira Svetu misu na kojoj su posebno lijepo i pobožno molili, slušali Božju riječ i njezino lijepo tumačenje.

Nakon Svete mise vjernici su se, u skladu sa starim dobrim običajem, dugo zadržali u crkvenom dvorištu u ugodnom međusobnom razgovoru i susretu s nazočnim biskupima i svećenicima.

Povjesničar dr. Franjo Jurić darovao je nadbiskupu Tomi nekoliko svojih knjiga u kojima piše o gradu Bihaću i njegovoj povijesti.

Prije Svete mise župnik Tučić je pokazao nadbiskupu Tomi zvonik i temelje župne crkve sv. Ante Padovanskog u centru grada koju su koncem Drugog svjetskog rata bombama srušili saveznički bombarderi kao i dominikansku crkvu sv. Ante Pustinjaka iz 13. stoljeća koja je pretvorena u džamiju.

Nadbiskup Vukšić je također pohodio Knjižnicu sv. Josipa u centru grada koju vode sestre Klanjateljice Krvi Kristove u prostoru koji im je dan na korištenje u zgradi njihovog samostana oduzetog nakon Drugog svjetskog rata. Tu zgradu Bišćani i danas jednostavno zovu njemačkom riječju „Kloster“