SLUŽIŠ ONOME TKO TE VOLI

Naši ministranti sudjelovali su na devetnaestom Ministrantskom zborovanju svih ministranata iz Nadbiskupije 16. travnja 2016. u Sarajevu. Popratni tekst preuzet od Katoličke agencije.

Ministranti Vrhbosanske nadbiskupije hodočastili u sarajevsku katedralu u Godini milosrđa

Oko 600 ministranata iz 42 župe Vrhbosanske nadbiskupije, 16. travnja 2016. hodočastili su u Godini božanskog milosrđa u katedralu Srca Isusova u Sarajevu u okviru XIX. dijecezanskog godišnjeg ministrantskog susreta.

Obučeni u svoja odijela, ministranti su krenuli u svečanoj procesiji od Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa do katedrale Srca Isusova u koju su ušli kroz sveta vrata milosrđa. U svojim župama imali su prigodu ispovjediti se i tako, uz pričest na Svetoj misi i potrebne molitve, primiti potpuni oprost u Godini božanskog milosrđa. Svečano Euharistijsko slavlje u sarajevskoj prvostolnici predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju 28 svećenika, koji su došli u pratnji ministranata, te asistenciju šestorice đakona koji su asistirali kod Svete mise i dijelili svetu pričest.

 

Prije Svete mise dobrodošlicu ministrantima i svećenicima koji su ih doveli poželio je koordinator programa vicerektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa vlč. Marko Mikić.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je spomenuo da na susretu sudjeluju ministranti s otprilike trećine župa Vrhbosanske nadbiskupije te da oni predstavljaju i sve druge ministrante. „Ovo je Godina milosrđa u kojoj trebamo prepoznati da smo voljena bića. Bogu je stalo do svakog čovjeka“, kazao je kardinal Puljić ističući da je Bog u svojoj božanskoj ljubavi poslao svoga Sina koji se rodio u ljudskom tijelu i potom trpio i uskrsnuo jer ljubi svakog čovjeka. Podsjećajući je da je Isus izabrao dvanaest apostola, kazao je da je i ministrante Krist privukao između ostale djece kao prve službenike oltara da služe onom najsvetijem na zemlji – Svetoj misi. „Isus je između svih posebno na vas bacio oko i zavolio vas. Htio je imati vas bliže sebi, bliže oltaru i bliže svome Srcu“, kazao je kardinal Puljić ističući da ih Gospodin nije slučajno izabrao za takvo služenje.

„Svaki svećenik kod Svete mise uprisutnjuje Kristovo djelo spasenja, a vi kao ministranti pomažete da to djelo bude prisutno među ljudima. Zato je prevažno da budete svjesni te drage i radosne službe Onome koji vas voli i koji je na vas bacio oko te želi da budete blizu njegovom Srcu“, rekao je kardinal Puljić. Napominjući da u tom služenju dolaze i kušnje, rekao je da Isus ne želi da ga bilo tko slijedi na silu. Tumačeći misni evanđeoski odlomak, kazao je da je Isus i apostole, nakon govora o kruhu života, zapitao, žele li i oni otići od njega. Podsjetivši da je tom prigodom Petar odgovorio: „Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga!“, kardinal Puljić je potaknuo ministrante da se odupru svakoj kušnji i vjerno služe Kristu Gospodinu.

„Ovdje u katedrali želimo se doživjeti kao jedna, sveta i katolička Crkva bez obzira iz koje župe dolazimo. Isus je isti. Ovdje u katedrali svi smo jedna Crkva okupljena oko svoga pastira zajedno sa svećenicima i svima koji slave ova otajstva“, kazao je kardinal Puljić potičući ministrante da budu uvijek blizu Isusu i da to bude vidljivo u svakodnevnom životu, a posebno kod služenja oltaru.

Nakon molitve vjernih, ministranti iz pojedinih dekanata donijeli su i prigodne darove te ih predali kardinalu Puljiću. Ministranti iz župe Banbrdo pokraj Sarajeva u ime kreševskog dekanata prinijeli su: potkovano jaje i sač, turistički vodi Kreševa, knjižicu o narodnom svetištu sv. Jakova Markijskog, vodu sv. Jakova i sarajevski kiseljak te knjigu Kiseljaka u starim razglednicama. Ministranti iz župe Ilijaš pokraj Sarajeva u ime sutješkod dekanata prinijeli su: domaće proizvode, više vrsta kruha, sir, med, rakiju i kolače, a ministranti iz župe Breške darovali su u ime tuzlanskog dekanata lutku u narodnoj nošnji toga kraja. Minisrantica iz župe Oštra Luka-Bok na dar je prinijela košaru tradicionalnih proizvoda toga kraja.

Tijekom Svete mise liturgijsko pjevanje animirao vokalno instrumentalni sastav „Jukić“ s Franjevačke bogoslovije u Sarajevu. Bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa vodili su brigu da cijeli program funkcionira kako je zamišljeno, a bogoslovijski ekonom vlč. Damir Ivanović s osobljem pobrinuo se okrjepu ministranata.

Nakon okrjepe u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, uslijedio je natjecateljski dio na prostoru Katoličkog školskog centra sv. Josipa.

Na susretu su sudjelovali ministranti iz 12 dekanata: žepačkog (župe: Bistrica, Globarica, Lovnica, Lug-Brankovići, Maglaj, Radunice, Zavidovići, Crkvica i sv. Josip iz Zenice te Žepče), ramskog (Gračac, Prozor i Uzdol), doborskog (Novo Selo-Balegovac, Odžak i Posavska Mahala), sutješkog (Ilijaš i Vijaka), kreševskog (Banbrdo, Deževice i Gromiljak), sarajevskog (Briješće, Katedrala, Marijin Dvor, Novo Sarajevo i Stup), tuzlanskog (Breške i Husino), šamačkog (Oštra Luka-Bok), travničkog (žepe Presvetog Trojstva i Uzašašća Gospodinova iz Novog Travnika, Pećine, Podkraj i Rankovići), usorskog (Bežlja i Ularice), brčanskog (Bijeljina, Boće i Brčko) te bugojanskog (Kupres, Suho Polje i Gornji Vakuf-Uskoplje). (kta)