Održan XX. susret ministaranata Vrhbosanske nadbiskupije

U subotu, 6. svibnja 2017. u Sarajevu je održan XX. susret ministranata Vrhbosanske nadbiskupije. Susret, za 630 ministranata iz 44 župe Vrhbosanske nadbiskupije, je započeo u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa gdje su ministranti odjenuli svoje odore i krenuli u procesiji prema katedrali Srca Isusova.
(Na ovogodišnjem susretu sudjelovalo je naših četrnaest ministranata. Na susretu  u klasi "mlađih" osvojili su PRVO MJESTO U MALOM NOGOMETU ).

Svečanu Euharistiju je predvodio generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije i nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luka Tunjić uz koncelebraciju suradnika iz Ordinarijata, poglavara Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i svećenika koji su dopratili ministrante iz raznih dijelova Vrhbosanske nadbiskupije. Budući da je godina u kojoj se nalazimo posvećena laicima u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, susret ministranata je održan na tu temu.

Na početku svete mise ministrante i sve prisutne arhiđakone, dekane, župnike, časne sestre i vjernike laike, koji su dopratili ministrante, bogoslove koji su podnijeli najveći teret organizacije, pozdravio je koordinator susreta vlč. Marko Mikić zahvalivši im na žrtvi i uloženom trudu koji čine za naše ministrante. Vlč. Mikić se zahvalio mons. Tunjiću što je pristao predvoditi sveto misno slavlje, svima koji su pomogli u realizaciji ovoga susreta: Centru za mlade i njihovim volonterima, upravi katedrale mons. Anti Meštroviću, rektoru katedrale i vlč. Marku Majstoroviću katedralnom župniku, djelatnicima PU Stari Grad, Hitnoj pomoći grada Sarajeva i Vatrogasnoj jedinici grada Sarajeva. Posebnu zahvalu je uputio Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije na čelu sa ravnateljem vlč. Mirkom Šimićem, koji je omogućio i darovao svim ministrantima i njihovim voditeljima po jedan paketić, kao i upravi bogoslovije na čelu s rektorom preč. Josipom Kneževićem.

Svetopisamski odlomak liturgije današnjeg dana je čitala ministrantica Antonija Marković iz župe sv. Ane - Radunice, a molitvu vjernika su čitali ministranti iz župe Uzašašća Gospodinova Novi Travnik.

Mons. Tunjić je u prigodnoj propovijedi naglasio ministrantima da trebaju prihvatiti sebe, svoje roditelje i obitelj, mjesto i vrijeme, jer nas je „ Bog želio baš ovakve, darovao nam određene sposobnosti, talente, određenu dob, godine života i želi da ga ovakvi kakvi jesmo proslavimo, da se po nama proslavi Njegovo sveto ime i širi njegovo kraljevstvo ovdje na zemlji.“ Mons. Tunjić je ministrantima i skrenuo pozornost na vrijeme koje im Bog daje u mladosti jer „ sve što sad ispustite poslije ćete teško ili nikako nadoknaditi. Stoga, umjesto mobitela, interneta, facebooka i televizije, treba puno više čitati dobre knjige, učiti strane jezike, treba se puno više zanimati za kulturu, puno više osobne molitve i čitanja Svetog Pisma. Vaš razvoj i vaša budućnost zavise od starijih, ali u najvećoj mjeri zavisi od vas i vaše spremnosti ostvariti svoje snove.“

Nakon prigodne propovijedi uslijedio je prinos darova: ministranti Travničkog dekanata su prinijeli Travnički sir, ministranti Kreševskog dekanata kiseljačke pogačice i mineralnu vodu. Usorski dekanat je prinio sliku Gospe Komušanske, a ministranti Doborskog dekanata su prinijeli vodu i vino.

Sveto misno slavlje je animirao vokalno-instrumentalni sastav VBS-a Vis Emanuel.

Nakon Svete mise i okrijepe u VBS-u ministranti su se uputili u prostorije Katoličkog školskog centra Sveti Josip u Sarajevu, gdje se održao kulturno-sportski program. Natjecateljski program se odvijao u nekoliko disciplina: malom nogometu za dva uzrasta, kvizu znanja, šahu, igri mice i igrama bez granica, a za vođenje i nadgledanje igara su bili zaduženi bogoslovi VBS-a i volonteri Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Ministrantima se na početku obratio koordinator susreta vlč. Mikić koji se još jednom zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji XX. susreta ministranata, a posebno upravi Katoličkog školskog centra Sv. Josip. Koordinator je ministrantima poželio sreću i dobru zabavu u natjecanju. U ime KŠC se obratio vlč. Ljubo Zelenika, prefekt u internatu koji se ministrantima poželio dobrodošlicu u prostorije KŠC-a.

Natjecateljski dio programa je završio podjelom nagrada za najbolje. Prvo mjesto u kvizu je osvojila Lucija Rošić iz župe Domaljevac, drugo mjesto Viktorija Zeko iz župe Uzašašća Gospodinova Novi Travnik, treće mjesto je pripalo Nikolini Malić iz župe Potkraj. U igrama bez granica prvo mjesto je pripalo župi Uzašašća Gospodinova Novi Travnik drugo župi sv. Obitelji Kupres, a treće župi sv. Ivana Krstitelja Travnik. U igri šaha najbolji je bio Ilija Mihaljević iz župe Kupres, drugi Ante Čakić iz Odžaka, a treći Matej Pačak, također, iz Odžaka. U igri mice prvo mjesto je osvojio Mijo Fofić iz župe sv. Franje Asiškog Rumboci, drugo mjesto je pripao Mariji Čančar iz Bežlje, a treće Ružici Mioč iz Kupresa. U stolnom tenisu najbolji je bio Franjo Posavac iz župe Uskoplje, drugi Luka Barešić iz Žepča, a treće mjesto je zauzela Jelena Anđić iz župe Domaljevac. U igri nogometa za mlađi uzrast, gdje se natjecalo 5 ekipa, najbolji su bili ministranti iz župe Novo Selo - Balegovac, drugi poziciju su zauzeli ministranti župe Stup, a treće mjesto je pripalo župi Prozor. U natjecanju za stariji uzrast prvo mjesto je osvojila ekipa župe Rumboci, drugo mjesto je pripalo ekipi iz župe Globarica, a treće mjesto je osvojila ekipa iz župe Lug Branković.

„Ovim se putem čestitamo pobjednicima, a zahvaljujemo svim ministrantima i voditeljima na dolasku i nadamo se, ako Bog da, da se vidimo i iduće godine“, poručio je koordinator susreta vlč. Mikić,. (kta/j.d.)