Bratsku ljubav ne kršite, ona je snaga ljubavi (sr. 8.tj.k.g.)

Bratsku ljubav ne kršite, ona je snaga ljubavi  (sr. 8.tj.k.g.)

**********
Sir 36, 1. 4-5.10-17:
Sirah je živio oko 190 g prije Krista, u razdoblju progona kojim su se judejskoj tradiciji suprotstavljale helenističke struje. On je pismoznanac koji želi pokazati kako je stari zakon Mojsija i otaca prava mudrost iz koje se može naučiti dobro živjeti i raditi i koja nema što zavidjeti drugim kulturama. Njegova knjiga počinje upravo ovim riječima: „Mnoge su nam i velike darove darovali Zakon, Proroci i ostali Pisci koji su slijedili iza njih. Zato valja pohvaliti Izraela zbog naobrazbe i mudrosti. Vrijednost koja sve podržava, po njemu je „strah Gospodnji“, što znači „slušati Gospodnju riječ“, hoditi njegovim putovima“, nastojati mu se dopasti“: „Koji se boje Gospoda, pripravljaju se srcem svojim…Predajmo se u ruke Gospodnje, a ne u ruke ljudske.“ Ben Sirah osobito javnosti predstavlja značenje povijesti koju su obilježili veliki likovi i čudesna djela Božja. Tako Sirah u svojim mudrim savjetima prekriva lice iskusna oca, puna mudrosti, koji svojim prijateljima daje savjete o raznim životnim problemima i pripovijeda im stare predaje, koje ukazuje da Židovski narod živeći u dijasporama mora težiti ujedinjenju svih, što dolazak Mesije mora dokrajčiti.

**********

Mk 10, 32-45:Isus po treći put navješćuje svoju muku, smrt i uskrsnuće. Kada Isus prođe sve stadije svoga života, apostoli će razumjeti što je temelj prave vjere, ljubavi i bratskog zajedništva. Jučer smo čuli snažnu Isusovu poruku: Mnogi prvi bit će posljednji i posljednji prvi“. A u ovom odsjeku čujemo Isusa s jednom novom porukom: „Tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj.“
Povod za ovakvu poruku, bila je molba Zebedejevi sinova, Jakova i Ivana, da u slavi nebeskoj budu jedan slijeva, drugi s desna. Takva molba razljutila je ostale apostole. Ljutnja je bila opravdana, jer ni Sin čovječji nije došao da bude služen, nego da služi. Zanimljivo je da će, baš Jakov Zebedejev, biti prvi od apostola ubijen, samo 12 godina poslije Isusove smrti (44 g.), a Ivan mučen. Isus je u svom proročanstvu to i rekao: „Čašu koju ja pijem, ili krstom kojim se ja krstim bit ćete kršteni.“ Krštenje koje Isus ima primiti, kao i čaša koju ima piti, slika je skore Isusove muke i smrti, kao i skore smrti njegovih učenika. A nagradu daje Otac. Drugim riječima, od mene više ne tražite. A bratsku ljubav ne kršite, ona je snaga zajedništva.