Vjera je stanje nagrađene Providnosti i temelj čovjekove sreće (sub. 3.tj.k.g.)

Vjera je stanje nagrađene Providnosti i temelj čovjekove sreće (sub. 3.tj.k.g.)
***********

Heb 11,1-2,8-19: Kako poslanica Hebrejima ide kraju, Pisac poslanice sve naglašenije govori o čvrstoj i utemeljenoj vjeri na svjedočanstvima biblijskih likova: Abela, Henoka, Noe, Abrahama, Mojsija, Jošue, Gideona, Baraka, Samsona, Davida, pa Samuela i proroka, te mnogih mučenika. Treba naglasiti da su svi oni po vjeri primili svjedočanstvo od Boga, ali ne i ono obećano po čemu dolazi spasenje. Stoga zauvijek će ostati Božji ljudi koji su svojom postojanošću i ustrajnošću u vjeri utirali put Obećanom. Očito je da vjera jest neko imanje jer njome postižemo sigurnost stvarnosti kojoj se nadamo, ali i uvjerenje u stvarnost koju ne želimo, a to je odbačenost od Boga i vječna propast. Vjera je stanje nagrađene Providnosti i temelj sreće, jer Bog mora pravedno naplatiti napore kojima ga je čovjek tražio. Stari zavjet obiluje ljudima koji su posjedovali takvu vjeru i koji su dosljedno po njoj živjeli. Bog nam je dao njihovu povijest, on se njima ponosi i po tome što su ga proslavili kao svojega Boga. Svi su oni očekivali vrijeme kad će Bog ispuniti svoje obećanje, ali nitko od njih nije doživio da vidi njegovo ostvarenje. To se dogodilo zato što je Bog mislio uključiti i nas u ta obećanja, da bi tako spasio i usavršio po Kristu sve članove svojega naroda.

************

Mk 4, 35-41: Isus se kreće u gusto naseljenim mjestima uz Galilejsko more, koje je iskrižano rimskim vojnim cestama i drevnim trgovačkim putovima prema istoku, jugu, sjeveru i zapadu. Većina je apostola potekla iz gradova na obali jezera gdje vlada suptropska klima. Stoga su vrlo česte i iznenadne oluje na Galilejskom jezeru koje je dugačko 21 kilometar i široko 12 kilometara, te 200 metara ispod morske razine.
Marko, evanđelista govori o jednoj takvoj oluji. Na moru, kako ga sami zovu, u lađi su, Isus i nekolicina apostola. Isus spava, a lađa tone.
Apostoli su sigurno imali pitanje: Tko je ovdje grešan, neka skače u more? Ta je pouka još iz vremena proroka Jone. Ipak, probudit će Isusa.
Sada Isus ima pitanja: Što ste bojažljivi ? Kako nemate vjere?
Isus oživljava vjeru kojom se opraštaju naši grijesi. Život tada ima novu snagu. Isus stišava oluju na moru, ali i u glavama apostola.