Stari Jeruzalem mora privremeno umuknuti da bi Novi Jeruzalem i Novi Božji narod zaživio (34.tj.sub.)

Stari Jeruzalem mora privremeno umuknuti da bi Novi Jeruzalem i Novi Božji narod zaživio

(34.tj.sub.)

Dn 7, 15-27: Danijelova viđenja četiriju nemani, koje se izdižu iz mora jedna za drugom, tumači Božji savjetnik samom Danijelu. Pisac Knjige o Danijelu drži važnim ova viđenja prenijeti budućim pokoljenjima. Ti tajanstveni likovi otkrivaju što se ustvari događa Božjem izabranom narodu i ono što stoji pred njima u budućem i konačnom vremenu. Evo, što ustvari znači to viđenje. Da bismo ga shvatili ne moramo zamišljati te vrlo neobične nemani, jer ondašnji ljudi nisu toliko pazili kako će izgledati cjelina, nego su svakoj pojedinosti odmah davali njezino značenje. Tako četiri nemani predstavljaju četiri kraljevstva koja su slijedila jedno za drugim: carstvo Babilonaca, Medijaca, Perzijanaca i grčke monarhije. Deset rogova bili su znaci nasljednika Aleksandra Velikog. Posljednji mali ali strašan rog bila je vlast Antioha.
Važnost cijeloga viđenja bila je poruka: na zemlji se izmjenjuju sve nemilosrdnija i huliteljskija kraljevstva koja s protive novom vječnom kraljevstvu, što ga Bog želi ostvariti; ali ono će na kraju doći i uništiti će sva druga kraljevstva. 
Dakle cijeli svijet će se uskoro suočiti sa „Sinom Čovječjim“.

Lk 21, 34-36: Susret s Gospodinom predviđen je kao neminovnost. Tako je Bog uredio život i stvoreni svijet koji služi životu. To za kršćane nije iznenađenje i ne smije biti. Isus sada vidi pred sobom završetak svoje zemaljske misije, vidi i posljedice toga strašnog čina raspeća za one koji će ga suditi i raspeti. On vidi razorenje staroga Jeruzalema i njegovih nevjernih stanovnika. Josip Flavije, rimski povjesničar i očevidac razorenja Jeruzalema i stradanja, navodi da se radi o 1.100.000 tisuća Židova stradalih u opkoljenom gradu i okolici. Ima razloga, zašto Isus upozorava svoje da budu budni i osjetljivi, za sve zemaljske događaje i naglašava budnost i osjetljivost, na konačni susret s njime da mognu stati pred Sina Čovječjega. Zbog svoje budnosti, kršćani su, njih 144.000 nekim znakom Božjim upozoreni da bježe iz grada Jeruzalema, i bili su spašeni. A upravo će ti uz apostole pronijeti kršćanstvo u cijelo rimsko carstvo, koje će u konačnici grad Rim imati za sjedište zemaljskog predstavnika Sina Čovječjega. Stoga, uvijek molite, i budite budni. Stari Jeruzalem mora privremeno umuknuti da bi Novi Jeruzalem i Novi Božji narod zaživio.