Može li Crkva ovog vremena isprofilirati stil Kristove i apostolske gradnje odnosa prema Bogu i čovjeku ? - Papa Franjo ukazuje Put (29.tj.ut.)

Može li Crkva ovog vremena isprofilirati stil Kristove i apostolske gradnje odnosa prema Bogu i čovjeku ? - Papa Franjo ukazuje Put (29.tj.ut.)

Rim 5, 12-21: U četvrtom poglavlju Pavao je pravio poveznicu od Abrahama do Krista, a u petom poglavlju, kojeg danas čitamo, povezuje Adama i Krista. Grijeh prebiva u čovjeku, a smrt kao kazna za grijeh, ušla je u svijet nakon Adamova pada. Pavao iz toga zaključuje da je i sam grijeh obuhvatio čovječanstvo posredstvom toga iskonskog pada. Apostol to ovdje naglašava zato da bi mogao povući usporednicu između zlosretnog čina prvog Adama i izobilne nadoknade „posljednjeg Adama“. Krist spašava čovječanstvo kao nova glava ljudskog roda, kao pralik po kojem Bog obnavlja stvorenje. Sigurnost konačnog spasenja zasniva se posebno u Božjoj ljubavi prema ljudima. Za Pavla je činjenica da se sve zlo nalazi u grijehu. I to je strahota. Grijeh je došao na svijet, vlada u smrti, proizvodi svaku vrstu požude, zavodi, ubija, stanuje u čovjeku, zarobljuje ga, dijeli smrt kao plaću. Grijeh je otrovao čovjeka. Nazočan je u svim dijelovima tijela, u razumu, volji. Prema tome grijeh nije samo Istočni grijeh nego istočni sa svom svojom pratnjom. Kad je to tako, imali tome lijeka? Ima, zato je Pavao miran, jer zna da je tu grdosiju Zlo, uništio Krist i uništava do konca svijeta. Kristova smrt je zavela opravdanje, spasenje i pomirenje. Sad se tek vidi što je sve uključeno u božansku ljubav, koja je pokazala spremnost umrijeti za grešnike koji ne zaslužuju toliku milost.

Lk 12, 35-38: Isus neprestano profilira svoje učenika i izgrađuje stil njihova odnosa prema Bogu i čovjeku. Stalno im naglašava da imaju posebnu ulogu u svijetu, koja zahtijeva, ne samo punu predanost, nego i stalnu spremnost u službi: uvijek opasani sa stalno upaljenim svjetiljkama. Nije to samo paruzijska spremnost, nego više ona svakodnevna u vršenju svoje apostolske službe. Ako tako budete spremno i budno vršili svoju službu, kaže Isus, Gospodar svijeta će pripasati kecelju i poslužiti vas u nebeskom Jeruzalemu. Blago vama, blaženicima, jer učiniste što ste trebali učiniti.