Sv. Brigita, svetica, koja je razumjela kršćanski apostolat u ovome svijetu, zato je i postala suzaštitnica Europe (23.7.)

Sv. Brigita, svetica, koja je razumjela kršćanski apostolat u ovome svijetu, zato je i postala suzaštitnica Europe (23.7.)

Gal 2, 19-20: Tekst kojeg danas čitamo, jasno postavlja pitanje Pavlova života i službe koja je u službi Krista. Tako on kaže: „Pavao, apostol, ne od ljudi niti po čovjeku, već po Isusu Kristu i Bogu Ocu koji ga je uskrisio od mrtvih. “Time je jasno potvrdio svoj primat nad svima onima koji se predstavljaju lažnim apostolima i prorocima. Njegova izjava: „S Kristom sam prikovan na križ“ govori kako je on po Zakonu mrtav Zakonu (tj. obredno nije više vezan za Zakon) i time pokazuje kako umire noseći svoj križ, slijedeći Krista i moleći u svojoj muci poput onoga razbojnika raspeta s Kristom, koji moli: „sjeti me se kada dođeš u svoje kraljevstvo“. Ako netko na zemlji umire svijetu, tada se upriličuje smrt Isusa Krista. Takav se razapinje s Isusom i sam svoje umrtvljenosti pribija na drvo Gospodnje muke. No, Pavao, ide i korak dalje, pa kaže: „Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist.“ Hoće reći, ne živi više onaj Pavao koji je nekoć živio u Zakonu, tj. koji je progonio Crkvu. U Pavlu živi Krist: mudrost, jakost, riječ, mir, radost i druge kreposti. Onaj koji ih ne posjeduje, ne može kazati: „U meni živi Krist.“ „A što pak živim u tijelu u vjeri živim u Sina Božjega koji me ljubio i predao samog sebe za mene.“ Za Pavla je jedno biti u tijelu, a drugo živjeti u tijelu. Stoga veli onima koji ćudoredno žive: „Vi niste u tijelu“. A oni kojima je život samo u tijelu ne mogu se dopadati Bogu. Pavao želi reći, kršćani žive u vjeri u Sina Božjega koji sve nas ljubi i sebe predaje za nas. Život o kojem priča Pavao je život mnoštva kršćana, a osobito svetaca poput današnje svetice Svete Brigite, suzaštitnice Europe.

Iv 15, 1-8: U nastavku svoje oporuke Isus govori o 'Božanskoj hijerarhiji' koja proizlazi iz slike 'Trsa i loze'. Jasno, Isus govori o Ocu koji je vinogradar, o sebi kao trsu, o apostolima koji su loze. U toj božanskoj hijerahiji izvor života je zajednički za Isusa, i sve one koje Isus privodi izvoru života. Ako pogledamo kako Pavao i Barnaba poštuju 'Hijerarhiju' dok postavljaju starješine novoosnovanim kršćanskim zajednicama, a to čine snagom Duha odozgor, onda je razumiju i da među apostolima postoji hijerarhija ili primat Petra među braćom, u Jeruzalemu. Dok je Petru, a i Pavlu, kristalno jasno što je ispravno, ostalim će trebati dulje rasprave i pojašnjenja. Očito su Petar i Pavao od samoga početka razumjeli svoju službu apostola u ovome svijetu.