Zbog veličanstveni ideala često smo na kušnji

Zbog veličanstveni ideala često smo na kušnji (X.tj.pet.)

2 Kor 4,7-15: Napravimo li uvod u ovaj odlomak Pavlova govora, on bi izgledao ovako:Spasenje je novo stvranje. Kao što se prilikom prvog stvaranja najprije pojavilo svjetlo, tako i prilikom novoga. Novo je svjetlo objava.
Bog svemu i svima pristupa s ljubvlju i nikoga ne lupa po glavi. Ali nismo pošteđeni zemaljskih kušnji te sami izgledamo kao 'glinena posuda' koja se lako može razlupati. Stoga je svetost kršćanina veća od anđelove koji nema kušnje, a mi smo često pritisnuti, ali ne pritiješnjeni. Često dvoumimo, ali ne zdvajamo. Često smo progonjeni, ali ne napušteni. Tako kršćanin uvijek ovim svijetom pronosi umiranje Isusovo u tijelu i njegov se život u našem tijelu očituje.
Veličanstveni ideali za koje trpimo uvijek su na kušnji, podložni sumnjama i zbrci, često trpimo progonstvo, pa i kad posrćemo tražimo oproštenje. Tako se u nama očituje uskrsli Kristov život. Između patnje i slave uska je veza. Što je veća patnja, nastaje veća milost, što je veća milost, nastaje veća zahvala, što je veća zhvala veća je slava Božja.

Mt 5, 27-32: U današnjem Evanđelju Gospodin nam govori: „Čuli ste da je rečeno: 'Ne čini preljuba!' A ja vam kažem: Tko s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu.“ Moramo naglasiti da je bit Isusova Govora na gori usavršiti i osvijetliti Mojsijev Zakon. Isus nabraja redom i druge odredbe, točku po točku te nadopunjuje i usavršava. Ženidbeni zakon osobito želi uzdići na razinu srca, jer Isus dobro zna što je u čovjeku. Zlo počinje još prije nego se na vani očituju njegove posljedice. Zato ga treba onemogućiti u korijenu, u srcu. Odande, naime, dolaze zle misli, ubojstva, preljubi i sva druga zla. Isus naglašava partnerstvo u braku i ne može muž otpustiti ženu zbog preljuba, kako je to dopuštao Mojsije, nego Isus podsjeća da je brak božanska ustanova i što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja. Ravnopravnost bračnih drugova je veliki civilizacijski napredak kojega Isus želi osvježiti iskonskom božanskom nakanom. Dokida se ropstvo žene. Božje djelo nastavlja se dalje. To vidimo u gornjem tekstu sv. Pavla.