Kraljevstvo Božje je na prvom mjestu

Kraljevstvo Božje je na prvom mjestu (3.2.2018.)

1 Kr 3,4-13:U Izabranom Božjem narodu kralj je najpozvaniji da se brine za čistoću vjere. Uvodni obred Kralja Salomona ima znakovit sadržaj: „Podaj svome sluzi pronicavo srce da može suditi tvome narodu, razlikovati dobro od zla.“ Za ovakvu molitvu u uvodnom obredu ulaska u kraljevsku službu, Bog mu daje veličanstvenu nagradu. „Jer si to tražio, a nisi iskao ni duga života, ni bogatstva, ni smrti svojih neprijatelja, nego pronicavost... „ Evo, dat ću ti mudro i razumno srce, tako da tebi jednaka nije bilo prije tebe, niti će biti poslije tebe. Ali dat ću ti i ono što nisi iskao, i blago i slavu, tako da tebi jednaka ne bude među kraljevima, dok si živ.“
Salomon će zaista postati SALOMON VELIČANSTVENI.
Očito je potrebno najprije tražiti Božje kraljevstvo, tj. zajedničko dobro čitave zajednice, sjedinjene u Bogu, a kasnije će se to očitovati u Isusu Kristu.
Mk 6,30-34:Isus poziva svoje učenike da se povuku u osamu i malo odmore. Takvi su trenuci potrebni. Ali, odmor nije mogao potrajati, jer su ljudi hrlili za Isusom. Ometeni u svom počinku Isus izlazi pred narod i daje razlog prekida počinka: „Žao mi je ljudi, oni su ovce bez pastira.“ Kraljevstvo Božje je na prvom mjestu.