Petar hrabro dolijeva ulje na vatru

Treća vazmena nedjelja 2019.-c

Kršćanska braćo i sestre!
Možemo započeti današnju propovijed Isusovim priopćenjem "Jeruzaleme, Jeruzaleme, koji ubijaš proroke i kamenuješ one što su tebi poslani!" (Mt, 23,37).
             Povijest je pokazala, da su za svaki društveni poredak bili, i ostali trn u oku Božji ljudi, koji su čuvari Božjeg zakona. A oni će stojeći na braniku Božjeg zakona, uvijek biti progonjeni.
Evo, kako je izgledala svjetska pozornica netom nakon ubojstva i uskrnuća Isusa.

Iv 21, 1-14: Nakon više očitovanja uskrslog Gospodina, apostoli sada lako prepoznaju Isusa gotovo u svim situacijama. Okolnosti današnjeg Evanđelja prikazuju prostor i posao kojim su se apostoli bavili na početku svog odabranja za apostole. Oni su u Galileji na Tiberijadskom jezeru, love ribu. Ivan se jako dobro prisjeća mnogih detalja, pa čak i broja riba koje su na Isusov nalog ulovili. Za apostola Ivana i ovaj put je važno da Petar prvi ispliva na obalu pozdraviti Gospodina
            Gdje god je imao priliku istaći Petrov primat, on ga ističe. Predskazuje i Petrovu smrt na križu, baš onako kako je i njegov Učitelj završio svoj život. On svoje Evanđelje završava tako što potvrđuje istinitost onoga što je napisao.
            Ali, dirljiv je ovaj treći susret uskrslog Isusa s Petrom. Pita Isus, Šimuna Petra za stolom dok doručkuju: „Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?“ Odgovori mu: „Da, Gospodine, ti znaš da te volim!“ Kaže mu: „Pasi Jaganjce moje!“ I tako tri puta teče predaja ozbiljnih namjera. A za nagradu Isus mu proriče budućnost s finalnim završetkom na Križu. Nitko se ne povlači sa scene nego Isus dodaje Petru: „Idi za mnom!“
A sad pogledajmo, kako to Petar hoda za Isusom ovim svijetom.

Dj 5, 27-32: Djela apostolaska, kao književno djelo, u mnogim odlomcima možemo gledati ne samo   kao povjesno djelo, nego i kao pravo dramsko-scensko djelo. Glavni likovi na sceni su: Uskrsli Isus Krist i Duh Sveti, kao živa inkorporacija (prisjedinjenje) osobama Petra i Ivana. Njima suprotstavljeni likovi su: svi oni koji osudiše Isusa.
             Apostoli, ne samo da su na čudesan način oslobođeni iz zatvora, nego su po uputama Osloboditelja odmah nastavili u Hramu propovijedati 'Radosnu vijest'. Hrabro i svjesno krše raniju zabranu Velikog vijeća 'ne pominjanja Isusa Krista'. Jasno, opet su uhapšeni i odvedeni pred Veliko vijeće. 
             

Prema izjavama Velikog svećenika, apostoli su napunili cijeli Jeruzalem svojim naukom. Za njih je to opasno jer će na njih navući krivnju osude Pravednog i Uskrslog Gospodina. Uloge su, za kratko vrijeme, potpuno promijenjene. Sada su Apostoli hrabri i smjeli, a Veliki svećenik i cijelo Vijeće uplašeni. Petar im dalje dolijeva ulje na vatru riječima: „Treba se većma pokoravati Bogu negoli ljudima! Bog otaca naših uskrisi Isusa kojega vi smakoste 'objesivši ga na drvo'. Bog ga uzvisi za Začetnika i Spasitelja... Mi smo svjedoci tih događaja i Duh Sveti.“ Ovo očito Veliki svećenik teško može razumjeti, a još manje prihvatiti, za velikog svćenika vrijeme je stalo.
Teče novozavjetna Objava.
A što kaže na kraju prvog stoljeća najmlađi apostol Ivan u knjizi Otkrivenja?

Otk 5, 11-14: U staro vrijeme važni su dokumenti, nakon pisananja, pečaćeni. U novije vrijeme dopisi i pisma toga ranga proglašavaju se služenom državnom tajnom najvišeg ranga. Svitak, o kojem je riječ u knjizi Otkrivenja, Bog drži u ruci. U njem je zapisana sva sudbina posljednjeg vremena. To su Božje odluke. Pečati se razbijaju i tajne otkrivaju. Pred Božji prijesto istupa Jaganjac, Krist, zaklan, a sada živ. Cijeli je događaj Kristove žrtve, smrti, uskrsnuća i proslave izražen kao njegova potpuna vlast nad svemirom.
             I samo Krist ima pravo otvoriti taj svitak. On, koji pobijedi đavla i svijet, našao se dostojan, kao pobjednik smrti, spasiti izabrani narod i pridružiti ga Bogu kao glava svega čovječanstva. Predstavljen u slici snažnog pobjedonosnog 'lava iz plemena Judina', u mesijansko vrijeme, učinio se Jaganjcem koji trpi muku i smrt. Ali tu je moć, znanje i slava koju Krist posjeduje u punini. Na sceni su Stvoritelj i Otkupitelj sa svojim otkupljenicima.