Kad Božja tajna prestane biti tajna, tada se život odvija oči u oči

Velika Gospa - 2018.

Otk 11, 19; 12, 1-6.10:
Danas na svetkovinu Uznesenja Blaženja Djevice Marije slušamo u prvom čitanju riječi Knjige otkrivenja. Prije nego što se naslonimo na same riječi napravit ćemo mali uvod da bi razumjeli pročitane riječi Knjige Otkrivenja.
             Prošlo je već peset godina otkako su apostoli utemeljili i uredili prvu Crkvu u Jeruzalemu, a zatim krenuli putovima naviještanja radosne vijesti raznoseći je po ostalim zemljama Rimskog Carstva.
             Petar i Pavao podnijeli su mučeničku smrt od cara Nerona (64), a i ostali apostoli, raspršeni po svijetu, već su umrli. Preostao je još samo jedan. Bio je to starac apostol Ivan.
             Živio je u Efezu, glavnom gradu rimske provincije Male Azije prema Egejskom moru. Za vladanja cara Vespazijana (69-79) i njegova sina Tita (79-81) kršćani su živjeli u miru. No za vladanja cara Domicijana (81-96), koji se uvelike razlikovao od brata mu Tita, ponovno se rasplamsao progon kršćana.
               Domicijan je bi okrutan kao i Neron. Progoni su u cijelom Rimskom Carstvu. Tada Ivan u službi starješine- biskupa biva uhićen i prema pisanju Tertulijana, Ivan je odveden u Rim gdje je bačen u kotao s vrelim uljem, ali mu ono nije naudilo. Tada je bio prognan na otok Patmos. Na tom malom otoku Ivan doživljava viđenja koja je zapisao u Knjizi Otkrivenja. Knjiga je upućena sedmerim crkvama u Aziji.
               Srž knjige je dvanaesto poglavlje koje danas čitamo.
Otkrivenje opisuje jedno znakovito viđenje u kojem su u prvom planu dvije ličnosti: Žena s Djetetom i Zmaj sa sedam glava i deset rogova.
               Žena je izgledala poput kraljice, odjevena suncem, pod nogama joj mjesec, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda. Dijete je Mesija koji će vladati svim narodima palicom gvozdenom. 

            Zmaj ništa nije mogao djetetu jer je Mesija bio uzet k Bogu i njegovu prijestolju. Slavna pobjeda Mesije je Zmajev poraz. 
            Ženin pobjednički rod zove se Mesija, a u liku Marijinu predstavljena je Crkva. Sotona-Zmaj u liku okrutnih rismkih careva ne može nauditi Mesiji koji je uzrok njegove propasti, a ne može razoriti niti Crkvu. 
            Ipak će mu se pružiti prilika da iskali svoj bijes protiv sinova Crkve, raspirujući progonstva. No, Kristu i njejgovim vjernima zajamčena je konačna pobjeda. U tom smislu odvija se i anđeoska pjesma kao popratnica viđenja: „Sada nasta spasenje i snaga i kraljevstvo Boga našega, i vlast Pomazanika njegova. Jer zbačen je tužitelj braće naše... „
            Iako je Crkva ugrožena od Zmaja – rimske države
, koja je tražila za cara božansko štovanje, car se proglasio vrhovnim božanstvom, kršćani nastavljaju štovati Krista kao Gospodina, a ne Cara koji je imao jedini pravo na titul Gospodin, svjesni da pobjeda pripada Bogu i njegovu Pomazaniku.
1 Kor 15, 20-26:
Kršćanska braćo i sestre, sv. Pavao u Prvoj poslanici Korinćanima kaže: U Krista smo kršteni, Krist je život. Izvan njega vlada smrt. 
            Čovječanstvo nije skupina pojedinaca, nego sudbinski povezana životna zajednica: nekad s Adamom, a sada s Kristom. Kako je smrt po Adamu postala općenita, tako će i život po Kristu postati općenit, jer su njih dvojica predstavnici ljudskog roda i nositelji njihove sudbine. 
             Treba naglasiti da osim uskrnuća na život postoji i uskrsnuće na osudu, ili kako Pavao kaže: Kada sve sile protivne Kraljevstvu Božjem budu pobijeđene, i posljednji neprijatelj smrt, bude pobijeđen, krštenici tada uskrišavaju na život vječni.

Lk 1, 39-56:
U današnjem evanđelju događa se susret dvaju znamenitih majki: Majke preteče Kritova i Majke Kristove, Blažene Djevice Marije.
                   Marija je predstavljena kao 'kovčeg utjelovljene Riječi Božje'.
                   Začeće je Božja tajna u kojoj Bog ostvaruje ono što je Objavio kao radosnu vijest nakon Adamova grijeha.
A Božja odabranica Nova Eva, ne staje tu, nego nadahnućem i puninom milosti Božje izriče svoj apokaliptični hvalospijev 'Veliča duša moja Gospodina...“
                 Ona vidi Božju snagu kojoj nije svrha srušiti staro nego i izgraditi novo. Spasenje ima doći svim ljudim u snazi Kristovog Križa i Uskrsnuća. Kristov Križ postaje snaga Božja.

Kristovo Uzašašće i Marijino Uznesenje otvaraju put prema Božjem Prijestolju u kojem tajna zemaljskog i nebeskog života prestaje biti tajna.
                 Život se tada odvija 'oči u oči' sa Stvoriteljem.