ČOVJEK JE U SVEMIRU ŽIVA SLAVA BOŽJA

Trideset prva nedjelja kroz godinu 2016.-c
Dragi vjernici!
Pravi vjernik otkriva Božju nazočnost i njegovu ljubav u svim čudesnim djelima njegova stvaranja. (Misal)
Evo što kaže Knjiga Mudrosti: „Sav je svijet pred tobom, kao zrnce praha na tezulji i kao kaplja jutarnje rose što se spušta na zemlju… Ti ljubiš sva bića i ne mrziš ni jedno koje si stvorio. Da si što god mrzio, ne bi ga stvorio… Gospodaru, ljubitelju života, i tvoj besmrtni duh u svemu. Blago kažnjavaš prestupnike, koriš ih i opominješ za grijehe njihove, da se ostave zloće i da se ufaju u tebe, Gospodine.“ (Mudr 11)
Prošetajmo malo po do sada znanim stvorenim prostorima koji okružuju naš planet Zemlju.

  • Naš planetarni sustav vrti se oko zvijezde koja se zove SUNCE. A Sunce kao zvijezda pripada Galaksiji koja se zove Mliječni put. Tako su je nazvali još stari Grci iz razloga što se svjetlost zvijezda razlijeva kao mlijeko.
  • U našoj Galaksiji ima oko sto milijardi zvijezda poput Sunca. Svaka Zvijezda ima svoje planete. Sve se planete okreću oko svoje zvijezde a svaka se zvijezda okreće oko središta Galaksije.

Naša Galaksija ima promjer sto tisuća svjetlosnih godina. Naša zvijezda Sunce i planeta Zemlja udaljeni su od središta Galaksije oko trideset tisuća svjetlosnih godina.

  • Galaksija u sadašnjim spoznajama ima oko sto trilijuna i sve se savršeno kreću u svemiru. Unutar svake Galaksije sve se kreće po savršenom redu.
  • A mi da bi napravili jedan krug u svojoj Galaksiji potrebno nam je dvjesto pedeset milijuna godina. Sve putuje u Galaksiji i sve Galaksije putuju kao savršeni saobraćaj kojeg vidimo na zemlji.

U središtu jedne Galaksije postoji snaga sile jednog srca koje kuca, koja nadilazi svih sto milijardi zvijezda i svih planeta u Galaksiji da bi svemirska tijela u Galaksiji držala na točnoj putanji kretanja.
Od ove točnosti kretanja u našoj Galaksiji mi podešavamo svoje satove na planeti zemlji.

  • U svemiru postoje Kvazari koji su svjetleća snaga Svemira. Kvazar može biti svjetliji od čitave Galaksije.
  • Nama najbliža, od sto trilijuna Galaksija, je Andromeda. Naš susjed je otprilike velik kao naša Galaksija Mliječna staza. Od nas je udaljena dva i pol milijuna svjetlosnih godina. To je ogromna udaljenost, ali ako uzmemo da je među njima udaljenost svega dva promjera njihove veličine, onda je to relativno mali razmak.

Što tek reći o funkciji Galaksija u svemiru.

  • Galaksija Sombrero emitira neprestano rendgenske zrake.
  • Galaksija Centaurus A neprestano odašilja veliku količinu radiovalova i ona je kao međuzvjezdani radioodašiljač. Ona nam je najbliža od „aktivnih Galaksija“.

Usporedbe radi, ako je naša zvijezda Sunce veliko kao naša zjenica oka, to jest kao jedna točka, onda je naša Galaksija „Mliječna staza“ velika kao teritoriji Sjeverne Amerike. Ili zvijezda ima u svemiru više nego što ima zrnaca pijeska na cijeloj planeti Zemlji.

Eh, što je onda čovjek u svemiru da ga se Bože spominješ?

  • Sad vidimo kako je knjiga Mudrosti veličanstvena knjiga. „Sav je svijet pred tobom, Gospodine kao zrnce praha…“
  • Zato Psalmista kaže: „Slavit ću te, Bože, kralju moj, i ime ću tvoje blagosljivat uvijek i dovijeka“ (Ps 145)
  • “Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca; tko god u njega vjeruje, ima život vječni“ govori sv. Ivan.(Iv 3,6)

Sveti Pavao u svojoj Poslanici Solunjanima, koja je najstariji dokument Novoga Zavjeta piše kako Bog svoje djelo privodi dobrom svršetku, a kršćanin zna da će jednog dana boraviti s Bogom u slavi. Očekujući taj trenutak on svojim radom nastavlja djelo Isusa Krista.

  • Što je drugo čovjek da ga se spominješ Gospodine, nego živa tvoja slava.
  • Njegova slava prožima cijeli svemir. Ona je u njemu ostvarena i utisnuta. Svako stvorenje nosi otisak slave Božje.
  • Njegova slava odsijeva na licu Isusa iz Nazareta. Njegova slava ispunja veličanstveni Hram kralja Salomona. Njegova slava prebiva na Sinajskom brdu.
  • Njegova veličina, veličanstvo i svetost prosuti su u stvorenom svijetu koji čovjeka okružuje. Gledajući njegovu slavu naša je najljepša molitva u kojoj smo i mi prisjedinjeni slavi Božjoj.

Dakle, čovjek je živa slava Božja.

  • Zato ti pjevamo: „Slava Bogu na visini“, jer sav stvoreni svijet slavi Boga.
  • Sv. Pavao kaže u Poslanici Kološanima: „U Kristu je sve stvoreno… i sve je za njega stvoreno…“ (Kol 1,16)
  • A Krist izjavljuje: „“Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje …“ (Mt 11,25)

Isus je sjajna Božja prisutnost među ljudima i on je najveći proslavitelj Boga među ljudima. Isus je savršen primjer čovještva.

  • Čovjek dakle postoji iz razloga, kako kaže sv. Pavao: „na hvalu slave njegove“. (Ef 1,14)
  • Mi smo živa slava Božja.

Ovaj hram Božji je mjesto u kojem cijela zajednica klikće: Slava!
U tome nas tako divno vodi sam Duh Sveti dok često molimo molitvu Psalmiste: „Pravednici, Gospodinu kličite! Hvaliti ga pristoji se čestitima“ (Ps 33,1)

I mi dok kličemo:

  • „Svet, svet, svet Gospodin nad vojskama! Puna je sva zemlja slave njegove“ otkrivamo da su sva duhovna stvorenja i sva vidljiva stvorenja, puna slave Božje.
  • Klica života kao i zreli plod odaju slavu Božju.

I zaključimo, sve što nam danas ukazuje knjiga Mudrosti to Isus pokazuje u konkretnom slučaju obraćenja carinika Zakeja.
Bila je dovoljna prisutnost dobrote Gospodinove da rasvijetli savjest jednog nesavjesnog čovjek, zapletena u novčane poslove, navikla na nepravedne dobitke.
On iskreno želi obraćenje.
Krist neprestano odašilja ponudu spasenja svakom čovjeku.

Evo i tih riječi iz knjige Otkrivenja: Evo, na vratima stojim i kucam; posluša li tko glas moj i otvori mi vrata, unići ću k njemu i večerati s njim, i on sa mnom“ (Otk 3,20)

Da, tako to rade pravi prijatelji. A čovjek i Bog Otac to bi trebali biti.

    Župnik