Poruka Vrhbosanskog nadbiskupa Tome Vukšića za čistu srijedu

Vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić pridružio se inicijativi Svetoga Oca te je pozvao sve svećenike, redovnike, redovnice i vjernike laike Vrhbosanske nadbiskupije da obvezni post i nemrs te svoje molitve na Pepelnicu prikažu na nakanu mira u Ukrajini i prestanku ratnih sukoba, prenosi mrežna stranica Vrhbosanske nadbiskupije.

Papa Franjo pozvao je vjernike da na Čistu srijedu – Pepelnicu, 2. ožujka cijela Crkva posti i moli za mir u Ukrajini. Toj inicijativi pridružit će se svećenici, redovnici, redovnice i vjernici laici Vrhbosanske nadbiskupije.

Na kraju Opće audijencije u srijedu, 23. veljače Sveti Otac uputio je apel za mir u Ukrajini i mirno rješavanje krize. „Imam veliku bol u srcu zbog pogoršanja stanja u Ukrajini. Poput mene, mnogi ljudi u svijetu osjećaju tjeskobu i zabrinutost. Ponovno je mir sviju ugrožen jednostranim interesima. Želio bih apelirati na one koji imaju političku odgovornost, da naprave ozbiljan ispit savjesti pred Bogom, koji je Bog mira, a ne rata, Otac sviju, a ne samo nekoga, koji želi da budemo braća, a ne neprijatelji. Molim sve uključene strane da se suzdrže od bilo kakvoga djelovanja koje uzrokuje još veću patnju stanovništva, destabilizirajući suživot među nacijama i diskreditirajući međunarodno pravo. Isus nas je naučio da se na đavolsku bezumnost nasilja odgovara Božjim oružjem, molitvom i postom. Pozivam sve da 2. ožujka, Čistu srijedu, učinite Danom posta za mir. Posebno potičem vjernike da se toga dana intenzivno posvete molitvi i postu“, kazao je Papa tom prigodom.