Upute i poruka kardinala Puljića dušobrižničkom svećenstvu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u 3. uskrsnu nedjelju, 26. travnja 2020. u Sarajevu, poslao je, u aktualnoj pandemiji koronavirusa, nove „Upute i poruka dušobrižničkom svećenstvu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji“ koje prenosimo u cijelosti:

Upute i poruka dušobrižničkom svećenstvu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Draga braćo misnici!
Nakon svih dosadašnjih uputa za ponašanje u vrijeme pandemije, sada kada se počinju ublažavati restriktivne mjere za sprečavanja širenja zaraze, stojimo svi pred pitanjem kako i što dalje. Mnogi od vas su zvali i pitali što ćemo činiti s nekoliko pastoralnih djelatnosti.
Ovdje vas pozivam, da pokušamo na sljedeći način organizirati svoje programe, primjenjujući pravilo pastoralne razboritosti ali i odgovornosti u ovoj čudnoj zarazi i uvažavajući činjenicu da nisu jednaki uvjeti na svim prostorima naše Nadbiskupije.

1. OSOBNA ISPOVIJED VJERNIKA
U ranijim uputama zamolio sam svećenike da nikoga ne odbiju od sakramenta Pomirenja, što se odnosi posebno na bolesne, stare i nemoćne. Sada bi se na razini dekanata moglo organizirati ispovijed u župama, tako da nekoliko svećenika bude cijeli dan u župi na raspolaganje za ispovijed poštujući, naravno, odredbe nadležnih stožera o broju prisutnih i potrebnom fizičkom odstojanju. Neka nas sve pri tomu vodi svećenička solidarnost i strpljivost kako bismo vjernicima omogućili slaviti osobni sakrament Pomirenja.

2. SLAVLJE PRVE PRIČESTI
Ove godine još uvijek nije moguće organizirati slavlja Prve Pričesti, jer traje zabrana javnog okupljanja. Zato neka se Prva Pričest u župama odgodi. Jedino gdje su od posljedica rata nastale malobrojne župe te je u njima mali broj prvopričesnika, ako bi se poštivale odredbe stožera o broju prisutnih i fizičkom odstojanju, u njima bi se moglo slaviti Prvu Pričest.

3. SLAVLJE BLAGOSLOVA POLJA

Ove godine se odgađa pobožnost blagoslova po grobljima, na koju se u redovitim prilikama okuplja velik broj vjernika. No u našim malobrojnim župama, uz poštivanje dopuštenoga broja okupljenih, moglo bi se obaviti blagoslov uz fizičko odstojanje prisutnih. Također, ukoliko župnik smatra razboritim, može iz župne crkve obaviti blagoslov za cijelu župu uz prisutnost onolikoga broja vjernika koji nadležni stožer propisuje.

4. SLAVLJE SVETIH KRIZAMA PO ŽUPAMA

Sve smo Svete Krizme odgodili do daljnjega, dok se ne promijeni odluka o javnom okupljanju. Živo se nadamo da će se okolnosti promijeniti na bolje i da ćemo ipak do ljeta moći obaviti Svete Krizme. Nadamo se također da ćemo ova slavlja moći obaviti u onim župama, koje otprije imaju zakazane termine subotom i nedjeljom u mjesecu lipnju. Druge župe neka priprave svoje vjernike da bismo u lipnju, ako prestane zabrana javnog okupljanja, slavili Svete Krizme svaki dan u popodnevnim ili večernjim satima kako bi svi krizmanici u ovoj školskoj godini tako primili sakrament Svete Krizme, o čemu ćemo se detaljnije dogovarati ovisno o razvoju situacije.

5. SLAVLJE NEDJELJNIH SVETIH MISA

Uz poštivanje odredbi nadležnih stožera neka svećenici redovno slave Svete Mise i neka crkve budu otvorene. Također, ukoliko imaju tehničku mogućnost, neka župnici ozvuče crkveno dvorište kako bi omogućili da veći broj vjernika može na otvorenom prostoru pratiti Svetu Misu, poštujući pravilo odstojanja jednih od drugih. A budući da skoro svaka župa ima dopuštenje za binaciju i trinaciju, neka se nedjeljom slavi više Svetih Misa kako bi vjernici mogli sudjelovati. Posebno je to prikladno u župama u kojima ima više svećenika. No pri tomu se mora poštivati crkveno pravilo da nitko nema dopuštenje za kvadrinaciju.
Neka se ove upute na području Nadbiskupije primjenjuju od 4. uskrsne nedjelje ove godine.

Majko Božja, zdravlje bolesnih i majko dobroga savjeta, moli za nas!
U Sarajevu, na 3. uskrsnu nedjelju, 26. travnja 2020., na dan kad se slavi blagdan Gospe majke dobroga savjeta.

Vinko kardinal Puljić
nadbiskup metropolit vrhbosanski