Sveti Mihael, Gabrijel i Rafael-arkanđeli

Sveti Mihael, Gabrijel i Rafael-arkanđeli

29. rujna Crkva slavi blagdan Sv. Mihaela, Gabriela i Rafaela, trojice arkanđela čije je štovanje u narodu vrlo rašireno. Sveti Mihael se tako slavi kao nebeski vojskovođa koji se bori protiv Sotone i demona, sv. Gabriel kao navjestitelj Božje riječi, a sv. Rafael kao izlječitelj i pomagač.

Svaki od trojice arkanđela ima svoje važno mjesto u Svetom pismu, a također i njihova imena imaju popratno duboko značenje. Tako Mihael znači “Tko je kao Bog?”, Gabriel “Božji čovjek” ili “Božja snaga”, a Rafael “Bog liječi”. Kako to redovito pronalazimo u Svetom pismu, i ovdje su imena usko povezana s načinom djelovanja tih vrhovnih anđela koji imaju posebne zadatke.

Sveti Mihael se tako prikazuje kao vojskovođa i pobjednik nad Sotonom, Gabriel je onaj koji navješćuje Ivanovo i Isusovo rođenje, a Rafael je onaj koji liječi, te se u tom smislu posebno spominje uz ozdravljenje starozavjetnog Tobita.

Sveti se Mihael u ikonografiji najčešće prikazuje kao ratnik s oklopom i ognjenim mačem ili kopljem u žaru borbe, kako uništava Sotonu prikazanog u obliku zmaja, ili se rjeđe prikazuje kako drži vagu, što simbolizira njegovu ulogu onoga koji vodi duše u nebo i “važe” ih na posljednjem sudu. Narod ga priziva kao posebnog zaštitnika protiv sotonskih zamki i opsjednuća, kao i zaštitnika i branitelja vjere i Crkve. U tom je smislu poznata i Molitva svetom Mihaelu arkanđelu, koja se donedavno molila nakon svake svete mise, a sastavio ju je papa Lav XIII. 1886. god., i to nakon što je, za vrijeme svete mise, imao viđenje u kojemu je vidio mnoštvo razdraženih demona kako lebde nad Rimom. Donosimo ju prema Rimskom obredniku iz 1929. god.:

“Preslavni vojvodo vojske nebeske, sv. Mihovile arkanđele, brani nas u boju protiv knezova i vlasti, protiv svjetskih upravljača ove tmine, protiv zlobnih duhova u zračnim visinama. Dođi u pomoć ljudima, što ih je Bog stvorio na svoju sliku i priliku i otkupio od đavolskoga silništva za veliku cijenu. Tebe kao čuvara i zaštitnika časti sveta Crkva; tebi je Bog predao duše otkupljenih, koje se imadu naseliti u višnjem blaženstvu. Moli se Bogu mira, neka satare sotonu našim nogama, da ne može više držati zasužnjenih ljudi ni škoditi Crkvi. Prikaži naše molbe Svevišnjemu, da nas brzo preteče milosrđe Gospodnje, i ti uhvatiš zmaja, staru zmiju, a to je đavao i sotona, i svezana ga baciš u bezdan, da više ne zavodi naroda” (str. 390).

Sveti Mihael se štuje kao zaštitnik hrvatske policije i snaga sigurnosti, policajaca općenito, vojnika, pomoraca, bolesnika, radiologa, hitne pomoći, padobranaca, trgovaca itd., a u narodu su poznate mnoge pobožnosti i molitve upućene njemu (o čemu se može vidjeti npr. ovdje).

Sveti Gabriel je prikazan kao onaj koji donosi glas, koji navješćuje i tumači, pa je razumljivo što se štuje kao zaštitnik pismonoša, glasonoša, telekomunikacija, telefona, radija i televizije, poštara, filatelista, diplomata itd. Poznata je u narodu i Molitva svetom Gabrielu:

O Bože, koji si između svih anđela, odabrao arkanđela Gabrijela, da navijesti tajnu tvoga utjelovljenja, daj nama, molimo te, da se, slaveći ga na zemlji, možemo nadati njegovoj zaštiti na nebu, po Kristu Gospodinu našemu. Amen. 

Sveti Rafael se posebno spominje u Knjizi Tobijinoj, gdje pomaže mladom Tobiji na njegovom putu i oslobađa Tobijinu buduću ženu Saru od zloduha, a njegova oca Tobita od sljepoće. Zato se često u ikonografiji prikazuje kako drži posudu s lijekom. Štuje se kao zaštitnik liječnika, ljekarnika, bolničara, putnika, hodočasnika, iseljenika, pastira, mladeži i slijepih i slabovidnih osoba, a Molitva svetom Rafaelu glasi ovako:

O Bože, koji si svom sluzi Tobiji dao kao pratnju na putu sv. arkanđela Rafaela, daj nama, ponizno te molimo mi, tvoje sluge, da uvijek budemo zaštićeni pomoću ovog kneza nebeskog dvora i ojačani njegovom pomoći, po Kristu Gospodinu našemu. Amen.