KATOLIČKI IDENTITET - BITI PREPOZNATLJIV KATOLIK


U subotu 30. listopada 2017. naši Župni vijećnici sudjelovali su na VII Sinodalnom susretu Dekanijskih vijećnika u Odžaku. Tema ovoga susreta je KATOLIČKI IDENTITET - BITI PREPOZNATLJIV KATOLIK. Izlaganje našege Župnog vijeća izložila je gospđ. JANJA ILIČEVIĆ. Izlaganje iznosimo u cijelosti.



ŽUPA SVETOG PETRA I PAVLA NOVO SELO-BALEGOVAC

KATOLIČKI IDENTITET-

BITI PREPOZNATLJIV KATOLIK

(SINODA-VII.   KRUG DEKANATSKIH ZASJEDANJA U ODŽAKU, 30.9. 2017.)

 


       Hvaljen Isus i Marija!

       Ja sam Janja Iličević i član sam pastoralnog vijeća župe svetog Petra i Pavla, Novo - Selo Balegovac.

       Na XV. redovitoj sjednici župnih vijeća Župe Novo Selo - Balegovac na dnevnom redu našla se točka; „Katolički identitet-Biti prepoznatljiv katolik'', te je odmah bilo jasno da je spomenuta tema vrlo važna za budućnost Katoličanstva na ovim prostorima.

       Susresti Boga u katoličkom kršćanskom duhu djelo je Božje providnosti i to je ono što Bog želi od nas. Čovjek je onoliko katolik, koliko je spreman odgovoriti na Njegov poziv i ono što On stavlja pred njega. Da bi osoba bila prepoznatljiv katolik potrebno je živjeti i prakticirati svoju vjeru.

       Dijete svojim rođenjem ne bira vjeru, ono postaje članom Katoličke crkve sakramentom svetog Krštenja. Odgovor na pitanje što je ono što dovodi do toga da osoba katolik ne prakticira svoju vjeru mnogo je složeniji. Što je potrebno učiniti da se osoba vrati na pravi put?

Ono što osobu čini kao prepoznatljivog katolika:

  1. Dolazak na Svetu Misu
  2. Djela milosrđa
  3. Živjeti kreposno

         U našoj Župi ima itekako istinskih katolika. Tu prvenstveno mislimo na one koji dolaze na sv. misu nedjeljom i blagdanima, te na one koji se ističu kroz pučke pobožnosti, kao i kroz razne službe koje obavljaju u svojoj Župi.

         Velik je broj onih koji ne dolaze na Svetu Misu. Po statističkim izještajima naše Župe iz 2014. god. na mise ne dolazi 23,6% vjernika.

Najčešći uzroci neodlaska na Svetu Misu su:

-         Naslijeđenost od roditelja ( Roditelji ne idu na Misu, djeca takvih roditelja često naslijede istu praksu, a vrijedi i obrnuto.)

-         Težnja za materijalnim

(Da bi se ostvarilo materijalno blagostanje netko se posveti previše poslu. Tako se već ima alibi da se nedjeljom ne ode na Svetu Misu.)

-         Relativizam (Činim samo kako meni samom odgovara kao npr. :

   „Nije važno ići u Crkvu, važno je biti dobar čovjek.“)

-         Neopravdan rad nedjeljom je vrlo prisutan u našem društvu, po čemu bi se moglo teško zaključiti da su takve osobe katolici.

(Najčešća pojava je odlazak nedjeljom u trgovinu da se nešto kupi. Tako često nemamo obzira na to što se krši Božja zapovijed ''Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji!'').

-         Psovka je također prisutna kod svih uzrasta u našem društvu, a samo pravi katolik ustima zbori od bogatsva srca.

         Na temelju navedenih podataka, želim reći kako smatram da je u našemu društvu nužno rasvijestiti katolički identitet kod svakoga pojedinca. Svaki kršćanin svojim vlastitim zalaganjem treba pomoći obnovi kršćanskog identita na svim njegovim razinama, a ključnu ulogu u ovome procesu trebaju odigrati svećenici, kao duhovne vođe kršćana, ali i svi naši vijećnici kršćanske vjeroispovijesti, koji svojim primjerom katoličkog života, radom i aktivnošću također mogu uvelike pridonijeti.

Hvala!