DRUGU JUBILARNU AUDIJENCIJU PAPA ODRŽAO NA TEMU "MILOSRĐE I ZALAGANJA"

Sveti Otac istaknuo da je Sveta godina milosrđa prava prigoda da se uđe u dubinu otajstva Božje dobrote i ljubavi

Sveti Otac održao je, 20. veljače 2016. drugu jubilarnu audijenciju na Trgu svetoga Petra, posvetivši je temi „Milosrđe i zalaganje“. Rekao je da je Sveta godina milosrđa prava prigoda da se uđe u dubinu otajstva Božje dobrote i ljubavi.

U korizmenom vremenu – kazao je – Crkva nas poziva da bolje upoznamo Isusa i dosljedno živimo vjeru, izražavajući Očevo milosrđe. Na to smo pozvani kako bismo svima koje susrećemo ponudili konkretan znak blizine Božje. To znači – objasnio je Papa – da naš život i stav treba biti konkretni znak Božje blizine. Maleni znakovi ljubavi, nježnosti i brige, koji dozivaju u pamet da nam je Gospodin blizu, otvaraju vrata milosrđa.

Papa je kao predmet razmišljanja za ovu audijenciju izabrao temu zalaganja. Što znači zalagati se? Kad se zalažem – objasnio je – to znači da preuzimam odgovornost, zadaću prema nekome; ali to znači i stil, stav vjernosti i predanosti, osobite pažnje s kojom tu zadaću izvršavam. Svakoga se dana od nas traži da se trudimo u stvarima koje činimo: u molitvi, poslu, učenju, ali i u sportu, u slobodnim aktivnostima. Zalagati se – zaključio je Papa – znači pokrenuti našu dobru volju i naše snage kako bismo poboljšali život.

A kako se očituje Božje zalaganje za nas? To vidimo u evanđelju. U Isusu, Bog se zalaže u potpunosti kako bi vratio nadu siromasima, onima koji su lišeni dostojanstva, strancima, bolesnicima, zatvorenicima, grješnicima koje je dobrohotno prihvaćao. U svemu tome, Isus je bio živi izričaj Očeva milosrđa – istaknuo je papa Franjo.

Naglasio je Isusovo dobrohotno prihvaćanje grješnika, primijetivši kako to nije način na koji bismo mi razmišljali. Prema ljudskom poimanju, grješnici bi bili Isusovi i Božji neprijatelji. Međutim, Krist im se približavao s dobrotom, s ljubavlju i mijenjao njihova srca – ustvrdio je Sveti Otac. Napomenuo je da smo svi grješnici i da svi pred Bogom imamo neku krivnju. Ali to nije razlog za očajavanje, jer nam se on sam približava kako bi nas utješio i pružio nam milosrđe.

To je Božje zalaganje za nas i zbog toga je poslao Isusa: kako bi nam se približio – svima nama – i kako bi otvorio vrata svoje ljubavi, svojega srca, svojega milosrđa. A to je – kazao je Papa – jako lijepo, doista jako lijepo.

Mi možemo i trebamo odgovoriti na Isusovu ljubav vlastitim zalaganjem, na prvome mjestu u situacijama najveće potrebe, gdje se najviše žeđa za nadom: napušteni, osobe s teškim hendikepom, najteži bolesnici, smrtno bolesni, oni koji ne mogu ni izraziti svoju zahvalnost. U sve te stvarnosti – rekao je Sveti Otac – nosimo Božje milosrđe životnim zalaganjem, svjedočenjem naše vjere u Krista.

Poželio je da uvijek drugima nosimo „Božji nježni dodir“ kojim nas je on prvi „pomilovao“. Neka nam ovaj Jubilej pomogne da preobrazimo svoje živote u milosrdno zalaganje za sve – rekao je na koncu papa Franjo.