Sveti Otac objavio Apostolsko pismo o liturgijskoj formaciji

Sveti Otac objavio Apostolsko pismo o liturgijskoj formaciji

Papa Franjo objavio je Apostolsko pismo „Desiderio desideravi“ o liturgijskoj formaciji naroda Božjeg, na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja u Vatikanu, priopćio je Dikasterij za bogoštovlje i disciplinu sakramenata

Vatikan,  Sri, 29. Lipanj 2022.
Izvor: Vatican Media / PAPA FRANJO OTVORIO SINODSKI HOD
Papa Franjo objavio je Apostolsko pismo „Desiderio desideravi“ o liturgijskoj formaciji naroda Božjeg, na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja u Vatikanu, priopćio je Dikasterij za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Papa je pismo uputio biskupima, svećenicima i đakonima, posvećenim osobama i vjernicima laicima.

Radi se o dokumentu koji prikuplja i obrađuje na originalan način Prijedloge s plenarnog zasjedanja Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (12. – 15. veljače 2019.) o istoj temi.

Desiderio desideravi slijedi pismo upućeno biskupima prigodom objavljivanja Motuproprija Traditionis custodes čija je svrha prije svega nastaviti „u konstantnom istraživanju eklezijalnog zajedništva“ oko jedinog izraza lex orandi – zakona molitve Rimskog obreda koji se izražava u knjigama liturgijske reforme Drugoga vatikanskog koncila.

Ton dokumenta nije ton uputa ili direktiva. Prije svega, to je tekst meditacije sa živopisnim biblijskim, pastirskim i liturgijskim otiskom. Nudi brojne razloge za razumijevanje ljepote istine liturgijskog slavlja. Iz nje se rađa i jača zajedništvo življeno u bratskoj ljubavi, koja je prvo i najučinkovitije svjedočanstvo evanđelja.

Papa Franjo u broju 37 piše: „Slavlje koje ne evangelizira nije autentično, kao što to nije navještaj koji ne vodi susretu s Uskrslim u slavlju: jedno i drugo bez svjedočanstva ljubavi su kao mjed što ječi ili cimbal što zveči (usp. 1 Kor 13, 1).“

Nekoliko puta Sveti Otac potvrđuje da se ne bavi iscrpno postavljenim pitanjima. Ipak se nude mnoge ideje o teološkom smislu liturgije, potrebi ozbiljne i životne liturgijske formacije cijelog naroda Božjeg te o važnosti formacije o ars celebrandi – umijeću slavljenja, koja se ne tiče samo onih koji predsjedaju.

Tekst upozorava na zamke individualizma i subjektivizma, kao i apstraktne duhovnosti. Pozvani smo vratiti sposobnost djelovanja i simboličkog razumijevanja, posebno za liturgiju.

Pred Isusovom gorućom željom (Desiderio desideravi; Lk 22, 15) da nas učini sudionicima njegova tijela i krvi, ne može se drugo nego prihvatiti poziv koji Papa upućuje čitavom narodu Božjem: „Napustimo rasprave da bismo zajedno slušali što Duh govori Crkvi, branimo zajedništvo, nastavimo iznenađivati se ljepotom liturgije. Darovana nam je Pasha, dopustimo da nas čuva želja koju Gospodin nastavlja imati, da može blagovati s nama (br. 65)“, piše u priopćenju Dikasterija.