Papa: Crkva mora pomoći izliječiti ljudsku destruktivnost

Papa: Crkva mora pomoći izliječiti ljudsku destruktivnost

Papa Franjo pohvalio je Institut za psihologiju Papinskog sveučilišta Gregoriana za 50 godina djelovanja, ističući kako Crkva mora ponuditi svijetu kompetentne osobe koje će odgovoriti na ratno razaranje i sukobe ukorijenjene u ljudskoj prirodi.

Vatikan,  Čet, 19. Svibanj 2022.

Papa Franjo uputio je pismo sudionicima konferencije povodom proslave 50. obljetnice Instituta za psihologiju Papinskog sveučilišta Gregoriana, u kojoj se osvrnuo na njen doprinos Crkvi u posljednjih pola stoljeća, piše Vatican News.

Slijedeći ignacijansko načelo „cura personalis“, pripremili ste stručnjake sposobne integrirati duhovnost i psihologiju u apostolske i obrazovne aktivnosti, u različitim geografskim i kulturnim kontekstima Crkve, napomenuo je.

Institut je osnovan 1971. kako bi kroz opsežnu psihološku pripremu pripremao duhovnike u sjemeništima odgojitelje za zvanja i obrazovne stručnjake. Papa Franjo rekao je da je Institut prihvatio izazov koji je pokrenuo Drugi vatikanski koncil da integrira različite discipline kako bi se pomoglo u formiranju muškaraca i žena koji vode druge do primjerenijeg i zrelijeg života u vjeri.

Oko 15 drugih specijaliziranih centara za formaciju niklo je u Africi, Latinskoj Americi, Aziji i Europi povezano s Institutom.

Papa je istaknuo da konferencija u četvrtak nije usredotočena na slave prošlosti, već na izgradnju na dragocjenom naslijeđu za suočavanje s izazovima budućnosti. Tema konferencije, „Adame, gdje si?“ posebno pogađa današnji svijet, rekao je papa Franjo, te nas pobuđuje i poziva na ozbiljan ispit savjesti i obraćenje.

Svijet danas prolazi kroz duboku antropološku krizu, krizu smisla na koju je Crkva dužna odgovoriti primjereno i učinkovito, napisao je.

U poruci je izrazio tugu što se opet događa užasna tragedija rata, koja je najgora posljedica ljudske destruktivnosti, kako pojedinačne tako i sustavne, koja se ne shvaća dovoljno ozbiljno te ju se ne tretira na pravi način i iskorijenjuje.

Crkva traži od Instituta za psihologiju kvalitetnu službu u cilju pomoći vjernicima da kažu ne zlu, da podignu one čije je dostojanstvo povrijeđeno ili uvrijeđeno. Vaše je poslanje u službi promicanja ljudske osobe i kontinuiranog procesa evangelizacije, koje se ostvaruje prijenosom u stvarno ljudsko postojanje vrhovni dar otkupljenja koje je ostvario Gospodin Isus Krist, naveo je.

Imajući taj cilj na umu, Papa je svoju poruku zaključio ohrabrenjem Institutu da pomogne u formiranju Crkve koja je usmjerena prema egzistencijalnoj periferiji današnjih muškaraca i žena.