Papa Franjo: Duh Sveti piše povijest Crkve i svijeta

Papa Franjo: Duh Sveti piše povijest Crkve i svijeta

Vatikan, 17. ožujak 2021.

Papa Franjo je na općoj audijenciji govorio o prvom daru u svakom kršćanskom životu, o Duhu Svetomu. Svi su jednaki, kazao je, po dostojanstvu, ali i jedinstveni u ljepoti koju je Duh htio da zrači u svakomu od onih koje je Božje milosrđe učinilo njegovom djecom.

Duh Sveti, Božji dar, podsjeća nas na ono što je Isus rekao i napravio. Duh donosi Isusa u naše srce – rekao je papa Franjo na općoj audijenciji, održanoj u biblioteci Apostolske palače, završavajući katehezu o molitvi kao odnosu s Presvetim Trojstvom, i posebno s Duhom Svetim. On nas – istaknuo je Papa – mijenja iz dubine.

Duh Sveti je prvi dar u svakom kršćanskom životu. Nije jedan od mnogo darova, nego temeljni Dar. Bez Duha nema odnosa s Kristom i s Ocem, jer Duh otvara naše srce Božjoj prisutnosti i privlači ga u „vrtlog“ ljubavi koji je sâmo Božje srce. Mi nismo samo gosti i hodočasnici na putu na ovoj zemlji; mi smo također gosti i hodočasnici u otajstvu Presvetoga Trojstva. Mi smo poput Abrahama koji je jednoga dana, primivši u svoj šator tri prolaznika, susreo Boga. Ako doista možemo zazivati Boga nazivajući ga „Abbà-Tata“, možemo to učiniti zato što u nama boravi Duh Sveti; On nas mijenja iz dubine i daje nam da osjetimo dirljivu radost zbog toga što nas Bog voli kao svoju djecu – istaknuo je Papa.

Nemojmo zaboraviti, Duh je prisutan u nama. Slušajmo Duha, zazivajmo ga; on je dar koji nam je Bog učinio. Crkva nas poziva da se svakoga dana molimo Duhu Svetomu, ponajviše na početku i na kraju svakog važnog djela – napomenuo je. Često se događa da ne molimo, da nemamo volje za molitvu, ili ne znamo, ili pak mnogo puta molimo kao papagaji, izgovaramo riječi, ali srce je daleko. To je trenutak kada trebamo Duhu reći: „Dođi, dođi Duše Sveti, ugrij moje srce. Dođi i nauči me moliti, nauči me gledati oca, gledati Sina. Nauči me kakav je put vjere. Nauči me kako ljubiti i, ponajviše, nauči me ponašati se u nadi“. Trebamo stalno zazivati Duha kako bi bio prisutan u našim životima – rekao je papa Franjo.

Duh Sveti nas podsjeća na Isusa – dodao je – i čini ga prisutnim u nama kako se ne bi sveo na ličnost iz prošlosti. U Duhu je sve oživljeno i kršćanima svih vremenā i svakog mjesta otvorena je mogućnost za susret s Kristom. On nije dalek, s nama je; još odgaja svoje učenike preobražavajući njihovo srce, kao što je učinio s Petrom, Pavlom, Marijom iz Magdale. To je iskustvo koje su proživjeli brojni molitelji: muškarci i žene koje je Duh Sveti oblikovao prema Kristovoj „mjeri“, u milosrđu, u služenju, u molitvi…

Milost je susresti takve osobe; – napomenuo je Papa – kod njih primjećujemo da u njima struji drugačiji život, njihov pogled vidi „dalje“. Nemojmo misliti samo na monahe, na eremite; ima ih među običnim ljudima, koji su satkali dugu povijest dijaloga s Bogom, katkada i s unutarnjim borbama koje pročišćavaju vjeru. Ti su ponizni svjedoci Boga tražili u evanđelju, u euharistiji koju su primili i kojoj su se poklonili, u licu brata u nevolji, te čuvaju njegovu prisutnost poput neke tajne vatre.

Stoga je prva zadaća kršćana održavati živom tu vatru koju je Isus donio na zemlju (usp. Lk 12,49), odnosno Božju Ljubav, Duha Svetoga. Bez vatre Duha proroštva se gase, žalost istišće radost, navika uzima mjesto ljubavi, služba se pretvara u ropstvo – rekao je Papa te spomenuo upaljenu svjetiljku koja stoji kraj svetohraništa, gdje se čuva Euharistija. I kada se crkva isprazni i spusti se večer, i kada je crkva zatvorena, ta svjetiljka ostaje upaljena, i dalje gori; nitko ju ne vidi, ali ona ipak gori pred Gospodinom.

Duh Sveti piše povijest Crkve i svijeta – istaknuo je Papa te dodao – Mi smo otvorene stranice, spremne primiti njegov rukopis. U svakomu od nas Duh stvara originalna djela, jer nikada nema kršćanina koji je potpuno jednak nekom drugomu. Na beskrajnom polju svetosti, jedini Bog, Trojstvo Ljubavi, daje da cvjeta raznolikost svjedokā; svi jednaki po dostojanstvu, ali i jedinstveni u ljepoti za koju je Duh želio da zrači u svakomu od onih koje je Božje milosrđe učinilo njegovom djecom – rekao je papa Franjo.