Papa Franjo: Svaki je Božji poziv inicijativa njegove ljubavi

Papa Franjo: Svaki je Božji poziv inicijativa njegove ljubavi
Vatikan,  Ned, 17. Siječanj 2021.

Našli smo Mesiju! – istaknuo je papa Franjo riječi apostola Andrije, u nedjelu, 17. siječnja 2020. prije molitve Anđeoskog pozdravljenja u biblioteci Apostolske palače. Evanđelje nam druge nedjelje liturgijske godine prikazuje susret Isusa i njegovih prvih učenika (Iv 1,35-42) – rekao je Papa i podsjetio – Prizor se odvija na rijeci Jordanu, dan nakon što je Isus kršten. Sam Ivan Krstitelj dvojici učenika pokazuje Mesiju: „Evo Jaganjca Božjeg!“ I ta dvojica, vjerujući svjedočanstvu Ivana Krstitelja, odlaze za Isusom. On to shvati i pita ih: „Što tražite?“, a oni ga pitaju: „Učitelju, gdje stanuješ?“

Isus ne odgovara: „Živim u Kafarnaumu ili u Nazaretu“, već kaže: „Dođite i vidjet ćete!“ – rekao je Sveti Otac i primijetio – Ne daje im posjetnicu, već ih poziva na susret. Ta ga dvojica slijede i to poslijepodne ostaju s njim. Nije ih teško zamisliti kako sjede i postavljaju mu pitanja i, osobito kako ga, slušaju, osjećajući kako se njihovo srce sve više zagrijava dok Učitelj govori. Osjećaju ljepotu riječi koje odgovaraju na njihovu najveću nadu. Odjednom otkrivaju da, dok se bliži večer, u njima se širi svjetlost koju samo Bog može dati. Kad iziđu i vrate se svojoj braći, ta radost i svjetlo prelijevaju se iz njihova srca poput nabujale rijeke. Jedan od te dvojice, Andrija, svom bratu Šimunu, kojeg će Isus nazvati Petar, kaže – „Našli smo Mesiju“.

Zaustavimo se na trenutak na tom iskustvu susreta s Kristom koji poziva da budemo s njim – potaknuo je papa Franjo i napomenuo – Svaki je Božji poziv inicijativa njegove ljubavi. Bog poziva na život, na vjeru i na određeno stanje života. Prvi je Božji poziv onaj na život s kojim nas izgrađuje kao ljude; to je osobni poziv, jer Bog ne radi stvari serijski. Bog nas poziva na vjeru i da kao Božja djeca budemo dio njegove obitelji. Na kraju, Bog nas poziva na određeni životni stalež; da se darujemo u bračnom životu, svećeništvu ili posvećenom životu. To su različiti načini ostvarivanja plana koji Bog ima sa svakim od nas, a to je uvijek plan ljubavi. Najveća je radost za svakog vjernika odazvati se tom pozivu i dati cijeloga sebe u služenju Bogu i braći.

Suočeni s Gospodinovim pozivom koji možemo primiti na tisuće načina i po različitim ljudima, radosnim i tužnim događajima, ponekad možemo imati stav odbijanja, jer nam se čini suprotnim našim težnjama; ili se možemo plašiti, jer ga smatramo prezahtjevnim i neugodnim. Na početku je susret, dapače susret s Isusom koji nam govori o Ocu i pomaže da upoznamo njegovu ljubav. Tada se i u nama spontano javlja želja da o njemu govorimo ljudima koje volimo: „Susreo sam Ljubav, našao sam smisao svojega života“. Jednom riječju: „Pronašao sam Boga“. Neka nam Blažena Djevica Marija pomogne pretvoriti svoj život u hvalospjev Bogu, kao odgovor na njegov poziv, u poniznom i radosnom ispunjavanju njegove volje – rekao je na kraju Papa.