PAPA: Pozvani smo nasljedovati primjer mudracâ s istoka te brižljivo tražiti Isusa

PAPA: Pozvani smo nasljedovati primjer mudracâ s istoka te brižljivo tražiti Isusa

Nagovor Svetog Oca na svetkovinu Bogojavljenja pred mnoštvom vjernika okupljenih na Trgu svetoga Petra

Pozvani smo nasljedovati primjer mudracâ s istoka te brižljivo tražiti Isusa, spremni također potruditi se kako bismo se susreli s Njim u svojem životu – rekao je papa Franjo u podnevnom nagovoru održanom 6. siječnja 2018, na svetkovinu Bogojavljenja, pred mnoštvom vjernika okupljenih na Trgu svetoga Petra. Osvrćući se na evanđelje iz liturgije toga dana (usp. Mt 2, 1-12) Papa je kazao da nam ono prikazuje tri načina na koje je primljen dolazak Isusa Krista i njegovo očitovanje svijetu. Prvo je ponašanje brižljivo traženje, drugo je ravnodušje, a treće strah.

Primjer za brižljivo traženje daju nam trojica mudraca koji ne oklijevaju krenuti na put kako bi tražili Mesiju – napomenuo je Sveti Otac. Stigavši u Jeruzalem raspituju se gdje je novorođeni Kralj židovski. 'Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti' – govorili su. Dugo su putovali i sada brižno nastoje otkriti gdje se nalazi novorođeni Kralj. U Jeruzalemu se obraćaju kralju Herodu koji od glavarâ svećeničkih i pismoznanaca traži da se raspitaju o mjestu gdje se trebao roditi Mesija.

Tom se brižljivom traženju trojice mudraca suprotstavlja drugo ponašanje, a to je ravnodušnost svećeničkih glavarâ i pismoznanaca koji su – prema Papinim riječima – bili vrlo komotni. Poznavali su Pisma i bili su u stanju dati ispravan odgovor o mjestu rođenja: „U Betlehemu judejskome jer ovako piše prorok“; znaju, dakle, – istaknuo je Papa – ali se ne trude kako bi išli pohoditi Mesiju. Betlehem je udaljen samo nekoliko kilometara, ali oni se ne miču – primijetio je Sveti Otac.

Još je negativnije treće ponašanje, ono Herodovo, jer je kod njega riječ o strahu. On se boji da bi mu to Dijete moglo oduzeti vlast – kazao je Papa. Poziva mudrace i od njih razaznaje vrijeme kad se pojavila zvijezda, te ih šalje u Betlehem govoreći im: 'Pođite i pomno se raspitajte za dijete, i kad ga nađete javite mi, da i ja pođem te mu se poklonim'.

Herod zapravo nije htio otići pokloniti se Isusu – napomenuo je papa Franjo. Herod želi znati gdje se nalazi dijete, ne zato da mu se pokloni, nego da ga ukloni, jer ga je smatrao suparnikom – istaknuo je Papa te upozorio – Pazite, strah uvijek vodi do licemjerja. Licemjeri su takvi zato što imaju strah u srcu.

To su tri ponašanja koja nalazimo u Evanđelju: brižno traženje mudracâ s istoka; ravnodušje svećeničkih glavarâ, pismoznanacâ, onih koji su poznavali teologiju; i Herodov strah – ponovio je papa Franjo. I mi možemo razmisliti i odlučiti koje od ta tri ponašanja želimo poprimiti? Želim li brižno ići do Isusa? Ili, meni Isus ništa ne govori… neću se uznemiravati… Ili se pak bojim Isusa i u svojem ga srcu želim izbaciti? – upitao je Papa.

Samoljublje može dovesti do toga da Isusov dolazak u svoj život možemo smatrati prijetnjom – objasnio je te dodao – Tada se nastoji zatrti ili ušutkati Isusova poruka. Kada se nasljeduju ljudske ambicije, udobnije mogućnosti, sklonosti zla, Isus se osjeća kao zapreka.

S druge je strane uvijek prisutna i kušnja ravnodušja – napomenuo je Papa te objasnio – Iako znamo da je Isus Spasitelj svih nas, radije živimo kao da on to nije. Umjesto da se ponašamo u skladu s vlastitom kršćanskom vjerom, nasljeduju se načela svijeta koja vode do toga da se zadovolje težnje prema oholosti, prema žeđi za moći i bogatstvom.