Papa: Uskrsli Krist živi među nama

Uskrsni ponedjeljak u vatikanu

Uskrsli Krist živi među nama. To je, kaže Papa, predivno otajstvo spasenja

U današnjem nagovoru prije molitve Kraljice neba s vjernicima okupljenima na Trgu Svetoga Petra u Vatikanu papa Franjo posebno se spomenuo vjernika progonjenih diljem svijeta. Na Uskrsni ponedjeljak Papa je potaknuo vjernike da žurno idu suvremenicima naviještati poruku nade, što je poruka Isusova uskrsnuća donosi sa sobom. Posljednja riječ nije više smrt, već život, podsjetio je Papa te istaknuo kako taj događaj svojom snagom predstavlja stvarnu novost povijesti i svemira.

Pozvani smo postati novi ljudi, poštujući vrednote života. Postat ćemo muškarci i žene uskrsnuća i života jedino ako budemo znali u nevoljama koja pogađaju svijet – a ima ih previše – i u mondenosti koja udaljuje Boga poduzeti geste solidarnosti, prihvata i poticati na sveopću želju za mirom i čežnjom za stvaranje okoliša slobodnog od propadanja. Radi se o zajedničkim i ljudskim znakovima koje podržava i animira uskrsli Gospodin te tako postaju djelotvorniji. Po Duhu Svetom Krist je naime živ i djelotvoran u povijesti te ispašta našu bijedu i dostiže svako ljudsko srce, podajući nadu svima koji su potlačeni i koji trpe, istaknuo je Papa i zazvao u pomoć Blaženu Djevicu Mariju, tihog svjedoka smrti i uskrsnuća Sina Isusa, kako bi nam pomogla da postanemo sjajni znakovi uskrsnulog Krista u svjetskim previranjima, gdje ljudi doživljavaju muke i nevolje, kako ne bi ostali žrtve pesimizma, poraza i rezignacije, već da u nama pronađu braću i sestre koji su im spremni dati podršku i utjehu.

Uskrsli Krist živi među nama. To je, kaže Papa, predivno otajstvo spasenja. Sposoban je preobraziti i naša srca. Molio je da pomogne progonjenim i potlačenim kršćanskim zajednicama, koje su izložene teškom i odvažnom svjedočanstvu. Mirovni pothvati postaju djelotvorniji ako su poduzeti vjerom u uskrslog Krista, poručio je Sveti Otac.