PAPA: Svijet mora zaustaviti gospodare rata

PAPA: Svijet mora zaustaviti gospodare rata

Novi je apel pape Franje sadržan u intervjuu koji je dao za talijanski dnevnik 'La Repubblica'

Valja zaustaviti gospodare rata, jedino oni imaju koristi od nasilja koje uništava svijet – novi je apel pape Franje, sadržan u intervjuu koji je dao za talijanski dnevnik 'La Repubblica', a koji je objavljen uoči Papina posjeta i slavljenja Mise Večere Gospodnje u zatvoru u Palianu, nedaleko od Rima.

Svijet mora zaustaviti gospodare rata. Jer, oni koji najgore prođu uvijek su zadnji, oni nezaštićeni – istaknuo je Papa. Upravo uz njih, uz te posljednje Crkva ima biti, bivajući blizu marginaliziranima i odbačenima. Na Veliki četvrtak koji obilježava početak Vazmenoga trodnevlja, papa Franjo je spojio snažan poziv s velikom brigom. Moramo se pogledati iznutra – kazao je – jer, neka baci kamen tko je bez grijeha. Nastojmo vidjeti svoje krivnje. Tada će srce postati čovječnije.

Papa Franjo je, osim toga, zatražio više mira za svijet koji je – kako je rekao – podčinjen trgovcima oružjem koji zarađuju na krvi muškaraca i ženâ. Očitovanje grijeha i njegove razorne snage valja pronalaziti u ratovima, u različitim oblicima nasilja i zlostavljanja, u napuštanju najslabijih, a tko u tomu najgore prolazi – ponovio je – jesu uvijek posljednji, najslabiji.

Osvrnuvši se na svoju nedavnu poruku za Svjetski dan mira, Papa je ponovno istaknuo da se svijet suočava sa strašnim svjetskim ratom u dijelovima. Ali, žestina tih neprestanih ratova samo potiče osvete i uvojnice ubojitih sukoba koji daju korist samo nekolicini 'gospodara ratova'. Nasilje nije lijek za ovaj razlomljen svijet; odgovaranje nasiljem na nasilje dovodi do prisilnih preseljenja i strahovitoga trpljenja, lišavajući siromašne potrebnih dobara, dovodeći mnoge, ako ne i sve, do smrti, tjelesne i duhovne.

Pohoditi u prigodi Velikoga četvrtka jedan zatvor, pa i ove godine, za papu Franju znači odgovoriti na Isusovu zapovijed, jer je to dužnost pastirâ. svećenikâ i biskupâ, 'biti u službi'. Svi mogu pogriješiti – poruka je pape Franje koji potiče da se iziđe iz licemjerstva koje u zatvorenicima vidi samo 'osobe koje su pogriješile', i koje ne dopušta mišljenje da je moguće promijeniti život. Svi smo u svijetu 'grješnici', a često i 'zatvorenici', a da toga nismo ni svjesni; i to zatvorenici u ćeliji individualizma i samodostatnosti – istaknuo je Papa te na kraju upozorio: Upirati prst na nekoga tko je pogriješio ne može postati alibi za skrivanje vlastitih proturječnosti.