Mjerila djelovanja Apostola moraju biti dužnost i savjest, a ne ugodnost

Mjerila djelovanja Apostola moraju biti dužnost i savjest, a ne ugodnost (IX. tj. sub.)

2 Tim 4, 1-8: Pavlove riječi, kao posljednje upute dragom prijatelju Timoteju, mogu stajati u svakom prostoru i svakom vremenu. Što Poslanica ide kraju, to je Pavao uporniji u ukazu kako Kristov učenik mora biti uporan, bilo zgodno ili nezgodno dok uvjerava, prijeti, poučava ili zapovijeda. Prava je ljubav dosjetljiva i uvijek nalazi put do čovjeka. Ali, jedno znaj, ljudi radije slušaju ono što im godi nego li istinu, ako im ona ne godi. Zadaća je Kristovih učenika, Radosnu vijest propovijedati bez obzira na to sviđa li se ona ili ne sviđa slušateljima. Mjerilo mora biti dužnost i savjest, a ne ugodnost. Apostol stoji pred smrću, ali je pun veselja i ponosa, jer ona nije njegov svršetak ili propast. Naprotiv smrt mu je povratak Gospodinu u očinsku kuću, čas pobjede i vrijeme primanja zaslužene i neprolazne nagrade. Mjerila su ovog svijeta drugačija, od mjerila onoga svijeta.

Mk 12,38-44: Nakon što su Isusu postavili pitanja u Hramu, kao po dogovoru, prvo farizeji, pa saduceji i na kraju psimoznanci, s nakanom da ga uhvate u riječi i optuže, ali to se nije dogodilo, sada, dok ga silni svijet sluša, okreće ploču i kaže: „Čuvajte se pismoznanaca, koji rado idu u dugim haljinama, vole pročelja na trgovima, prva sjedala u sinagogama i pročelja na gozbama; proždiru kuće udovičke, još pod izlikama dugih molitava. Stići će ih to oštrija osuda!“
Zaista je Isus, ovim riječima za sva vremena, ukazao na opasnost vrednovanja nekih vrijednosti mjerilima ovoga svijeta. Stoga, Isus, odmah priča uživo viđenju sliku iz Hrama, kako siromašna udovica baca svoj sitniš u riznicu, ali je ubacila sve što je imala, dok su ovi u dugim haljinama ubacivali od svoga suviška. Nije jednostavno bilo farizejima, saducejima i pismoznancima čudi ove riječi njima namijenjene. A upravo su oni nametnuli mjerila ovoga svijeta koja su sasvim drugačija od mjerila onoga svijeta, kako to sam Isus kaže.