Tko pod drugim jamu kopa sam u nju pada

Tko pod drugim jamu kopa sam u nju pada  (čet.1.tj.kor.)

Est 4, 17 k-m.r-t: Jučer smo vidjeli kako Bog šalje Jonu u prijestolnicu Perzijskog kraljevstva Ninivu da pozove narod na obraćenje, a time i spasenje od Božjeg gnjeva totalnog uništenja. Danas vidimo kako je Hebrejka (Židovka) Estera, na zanimljiv način došla na kraljev dvor i postala kraljica. Na dvoru otkriva zavjeru koja je uperena k istrebljenju cjelokupnog židovskog naroda u svih 127 pokrajina koliko ih je bilo od Grčke do Judeje i Indije. Zavjeru je skovao Haman, glavni vojskovođa do kralja. Židovi su bili dijaspora, razasuti u cijelom kraljevstvu i uglavnom se bavili trgovinom. Dosta su bili bogati. Haman lažno prijavljuje kralju da Židovi dižu pobunu i da dopusti da istrijebi sve Židove. Od pljačke donijet će kralju deset tisuća talenata (tri milijuna funti). Kralj pristane i izdaje odobrenje. Haman baci kocku kada je taj sretni dan istrebljenja (Pur), i podiže velika vješala za istaknutog Judejca Mardokaja, koji je u bitci s Grcima kralju spasio život. To saznaje kralj, a kraljica smogne snage bez najave ući u kraljeve odaje, što je bilo ravno smrti. Prethodila je velika molitva, i post, i pokora kod Izraelskog naroda, a kraljica se osobno na jedan divan način obraća Bogu njihovih praotaca još od Abrahama. Molitva je uslišana. Kraljica je uspjela pridobiti Kralja u dvije tri večeri kod svečane gozbe.
Haman pada u nemilost kralja i odlazi na vješala koje je sam pripremio za Mardokaja, a njega će zamijeniti Judejac Mardokaj. Izdana je nova naredba u cijelom kraljevstvu da se svi koji su bili pristaše Hamana pobiju. To je i izvršeno. Od tada Židovi slave veliki dan spasenja nazvan blagdan „Purim“ od riječi Pur-ždrijeb odabira sretnog dana, ali ovaj put za Židove. (Narodna glasi: Tko pod drugim jamu kopa sam u nju pada).

Mt, 7, 7-12: Isus u svom Govoru na gori nastavlja s porukom: „Molite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se.“ A svoju poruku završava zlatnim pravilom: „Sve, dakle, što hoćete da vama ljudi čine, činite i vi njima! Jer je to sadržaj Zakona i Proroka.“ Ovim ključem otključavamo i Knjigu Esterinu.