Onaj drugi učenik vidje i povjerova

Onaj drugi učenik vidje i povjerova (Sv. Ivan 27.12.)

1 Iv 1, 1-4: Danas je sv. Ivan apostol i Evanđelista. Bio je najmlađi od apostola i posljednji je otišao s ovoga svijeta. Posljednje svoje dane živio je na otoku Patmosu, kao prognanik iz Efeza gdje je bio biskup. Napisao je potkraj svoga života: Evanđelje, tri poslanice i knjigu Otkrivenja. Sve što piše ima samo jedan cilj, a to je, privesti ljude k vjeri i učvrstiti one kršćane koji su od samih početaka na Kristovom Putu. Kršćanstvo je potkraj prvog stoljeća rašireno gotovo po cijelom rimskom carstvu.
Ivan je dobro poznavao Isusa, životvornu Riječ Božju, i znade da je on Sin Božji i pravi čovjek, ne privid, već vidljiva i opipljiva osoba. Ta Riječ Božja bila je izvor života. Dok govori o zajedništvu Božanskih Osoba u Presvetom Trojstvu, govori i o jedinstvu kršćanske zajednice, utemeljene na jedinstvu svakog vjernika s Bogom, u Kristu. Jedinstvo se izražava na različite načine: „kršćanin ostaje u Bogu i Bog ostaje u njemu“, on je rođen od Boga, od Boga je, i poznaje Boga. Jedinstvo s Bogom očituje vjerom i bratskom ljubavlju. Kršćanin je radosno biće jer posjeduje sve dobro, to jest Boga, i čuvajući to dobro on sudjeluje u Božjem životu kroz snažnu povezanost s Bogom po Kristu.

Iv 20,2-8: Gdje je počela Ivanova vjera? Ivan daje svoj osobni izvještaj o uskrslom Kristu. Prvog dana u tjednu Marija Magdalena dolazi na grob, rano ujutro, još za mraka. Ivan prenosi što je čuo i vidio od Marije Magdalene, koja je posumnjala na ono najgore: „Uzeli su Gospodina iz groba“. Na ovu vijest Petar i Ivan odmah pođu prema grobu. Zaista su žurno u trčećem koraku jurili prema grobu. Petar prvi stiže na grob, ne zbog toga što je brži, nego ga Ivan pušta jer je stariji i njemu je Krist povjerio prvenstvo među ostalima. Činjenica praznog groba Ivanu otvara oči sigurne vjere, kad o sebi piše: „onaj drugi učenik, vidje i povjerova“. To su bili prvi i temeljni poticaji da novi neočekivani događaj, prazan grob i ukazanja Uskrslog, otvore novo shvaćanje svih riječi koje je Krist objavio. Velike su vijesti na sceni svjetske pozornice, koje nadilazi kozmička snaga Uskrsloga. Tako će prvi dan u tjednu postati za kršćane DAN GOPODINOV ili nedjelja.