Nađoh onoga koga ljubi duša moja

Nađoh onoga koga ljubi duša moja (Marija Magdalena, apostol apostola)

Pj 3,1-4a: Na Blagdan Marije Magdalene čitamo treće poglavlje iz „Pjesme nad pjesmama“. Pjesma opisuje divan proljetni ugođaj s puno slika s polja i livada, te izričaj duše koja voli i živi radost ljudske ljubavi. Pjesma slavi ljepotu i čudo ljudske ljubavi. U njoj nalazimo izrazitu radost tjelesnog privlačenja iz čega slijedi da je Bog namijenio čovjeku radost u tjelesnoj ljubavi u okvirima zakona koje je dao. Židovi i kršćani vide u njima alegoriju. Božja ljubav prema Izraelu i Kristova ljubav prema zaručnici Crkvi.
Za onoga tko istinski ljubi, susret s ljubljenom osobom je razlog njegova življenja, umaranja i riskiranja. Ta ljubavna strast postaje simbol strasti kojom Bog svakoga od nas traži. On sve poziva na svadbu i ne ljuti se zbog odbijanja, naprotiv želi da se slavlje slavi pod svaku cijenu i da ne bude praznih mjesta za stolom. On traži izgubljenu ovcu i izgubljeni novčić. On, zaljubljen u slaba i ograničena čovjeka, otkupljuje ga i čini velikim. Naše odbijanje ljubavi, izgleda, izaziva Božju strpljivost, no umor Sina čovječjega zbog potrage za nama nije uzaludan. Prije ili kasnije od nas dolazi trenutak osvješćenja i povratka. S Marijom Magdalenom i s dobrim razbojnikom smijemo sanjati: i meni si ponovno ulio ljubav i nadu, jer nađoh onoga koga ljubi duša moja. Uz ovakve poruke divno stoji pripjevni verz današnjega psalma (63): „Tebe žeđa duša moja, Gospodine, Bože moj.“    

Iv 20,1-2. 11-18: Uskrsli Isus ukazuje se Mariji Magdaleni s riječima: „Zašto plačeš? Koga tražiš?. Ona je našla prazan grob, što je razlog njenih suza. Isus uvijek prvi daje znak prepoznavanja, pa tako i sada govori: „ Marijo“, a ona se okrene i na hebrejskom govori: “Rabuni“ – što znači „Učitelju“, da Učitelju moj voljeni. Nastavio je Isus dinamiku susreta s riječima: „Idi mojoj braći i javi im: 'Uzlazim Ocu svom i Ocu vašemu'“. Ona s puno oduševljenja navijesti učenicima: „Vidjela sam Gospodina i on mi je to rekao“. Marija Magdalena očito unosi novo svjetlo u svoj život, ali odvažno želi prenijeti to uskrsno svjetlo po Isusovu nalogu i njegovim učenicima.
Isus uvijek ima put do svakoga koji u njega vjeruje, pa tako i ovaj put do svojih učenika. Koga pronađe, njega zove imenom.