Isus se potpuno poistovjetio s kršćanima

Isus se potpuno poistovjetio s kršćanima (3.vaz.pet.)

Dj 9, 1-20: Na putu za Damask Gospodin se ukazao Savlu. On se obratio i krstio. U svom izvještaju Luka naglašava Isusov zahvat kojim preobraća progonitelja Crkve u revnog apostola pogana. Događaj se odigrao godinu dana nakon Kristova uskrsnuća pred vratima Damaska. Nakon pređenih 200 kilometara od Jeruzalema do Damaska, Savao, u vojnoj pratnji, s pismima za hapšenje kršćana, putuje u grad Damask. Pred samim vratima Damaska iznenada ga obasjala svjetlost s neba. Pod silinom svjetla, srušio se na zemlju, i začuo glas koji je izmijenio sav njegov život.
„Savle, Savle, zašto me progoniš?“ A on će nato: „Tko si ti Gospodine?“ Onaj glas mu odvrati: “Ja sam Isus kojega ti progoniš! Nego, ustani, uđi u grad i reći će ti se što ti je činiti.“ Isus se potpuno poistovljetio s kršćanima. Tko progoni njegove vjernike progoni samoga Isusa. Savao je još uvijek klečao na zemlji, izenađen što otvorenih očiju ništa ne vidi. U pomoć su mu priskočili njegovi iz pratnje, koji su u čuđenju zanijemili. Povedu Savla u Damask i smjeste ga u neku kuću, nekog Jude, puna tri dana.
Nakon tri dana muke, posta i bdijenja, Savao će biti spreman za novi Put, put obraćenja i krštenja. Pavlovu muku i bdijenje prekida Isusov učenik Ananija.Njemu, Isus, daje poslanje da pođe k Savlu jer od njega ima nakanu učiniti izabrano oruđe, koji će Isusovo ime pronijeti među mnoge narode. Bio je to i svečani proglas novoobraćenikova poslanja, njegova apostolskog poziva na koji ga je pozvala Božja Milost.
Ananija izvršava svoje poslnje koje je netom čuo: Savle, brate! Gospodin Isus koji ti se ukazao na Putu kojim si išao poslao me da progledaš i napuniš se Duha Svetoga. Čuvši te riječi, Savao je u isti čas progledao i primio krštenje, a zatim uzeo hranu. Bila je to euharistijska gozba koja je vrhunac Savlova obraćenja.

Iv 6, 52-59: Isus i dalje u svom govoru o 'Kruhu života' ističe osnovnu poruku: Euharistija daje vjernicima život koji Sin ima od Oca. Nebeski kruh očituje božansku zbilju koja je shvatljiva jedino po daru Duha.
A to je vidljivo i kod obraćenja sv. Pavla.