Novu pjesmu zapjevajmo njemu

Novu pjesmu zapjevajmo njemu (21.12.)

Pj 7, 8-14: Pjesma nad pjesmama ušla je u Bibliju kao pohvala ljudskoj ljubavi. Ona izražava na osjećajan lirski način stanje duha i srca. Govori o međusobnoj ljubavi dvoje mladih koje se očito spremaju na brak, ako nisu već vjenčani. Jezik je ove knjige, jezik ljubavi. Ali ona je i simbol jedinstvenog saveza kako onog bračnog, tako i onog jedinstvenog zmeđu Boga i Izraela. Prema kršćanskoj tradiciji ta je ljubav simbol i Novoga saveza između Krista i njegove Crkve. Viđena ljubav u Isus Kristu govori: „Ako postoji ljubav, postoji Bog“, kaže Pascal. Ali mi to možemo i ovako reći: Ako postoji Bog, postoji ljubav. Zašto? Savršeno darivanje jedne osobe drugoj, je sposobnost izgubiti se u njoj da bi sebe našao. Možemo to reći i ovako, prava ljubav je zaboraviti sebe radi radosti drugog, to su odjeci božanske glazbe i upućuju na Boga. Ljudska ljubav, koju Pjesma nad pjesmama na izvrstan način slavi, postaje zakonom božanske ljubavi. Ova Pjesma obogaćuje bračni savez, njegovu jedinstvenost, vječnost i nerazrješivost. Događaji koji su prethodili prvom bračnom savezu Adama i Eve, su veličanstveni.Evo te božasnke pjesme: „Stoga će čovjek ostavito oca i majku da prione uza svoju ženu.“ Ali što će se tek dogoditi iz ljubavi s pojavkom Nove Eve i novoga Adama.
Stoga, zapjevajmo pjesmu Gospodinu na harfi, na liri od deset žica veličajmo njega. Pjesmu novu zapjevajmo njemu..., poručuje Psalmista.

Lk 1, 39-45: Svako Evanđelje evanđelje početi riječima:„Ako postoji ljubav, postoji Bog!“ Božanska glazba svira nebeske poruke sa slavnim likovima Novoga saveza. Čudo je učinjeno nad staricom Elizabetom, ali što je to spram pojavka nove Eve-Marije, vazda djevice, izuzete od svakog grijeha, jer pozvana je u život iz čiste ljubavi. Ona koja je milosti puna i blagoslovljena među ženama nosi u sebi čistu ljubav Božju, stvaralačku i svemoguću Riječ, koja je Svetost nad Svetošću, koja je kovčeg Novoga saveza, što Mariju ispunja predivnom radošću i čini je blaženom. No, ono što nosi, nije započelo život ljudskom moći, nego stvoriteljskim Duhom Božjim. Duhom koji je stvorio svijet. Ovdje Duh Božji svira novu pjesmu s Marijom, koja novozavjetnu radosnu vijest dijeli s drugima idući u pohode onome koji će pripraviti put utjelovljenoj Riječ Božjoj. Ali i Elizabeta tj. Ivan Krstitelj ne šuti, nego u majčinoj utrobi upozorava na dolazak Mesije. Zaista, iza velikih događaja uvijek stoji onaj koji s velikim likovima svira veličanstvenu božansku melodiju s nebeskim zvijezdama. Da, Gabrijel je tu. Ali, sjetimo se znakovlja neba kod rođenja Spasitelja. Stoga, pjesmu novu zapjevajmo njemu. Bog je u ljubavi otpočeo Novi, vječni savez. Uskoro će svirati anđeoski hvalospjev: Slava Bogu na visini...